Finante-Banci

Standard&Poor’s a inrautatit perspectiva ratingului Bulgariei de la stabila la negativa

14 Dec, 10:14 • Redactia DailyBusiness
Standard&Poor’s a inrautatit perspectiva ratingului Bulgariei de la stabila la negativa, din cauza cresterii economice lente, a ratei ridicate a somajului si a incertitudinilor politice provocate de protestele de strada frecvente.
Standard&Poor’s a inrautatit perspectiva ratingului Bulgariei de la stabila la negativa

Agentia de evaluare financiara a confirmat ratingurile Bulgariei pentru datoriile pe termen lung si scurt la nivelul BBB/A-2. Moody’s a atribuit Bulgariei rating Baa2, iar Fitch Ratings BBB-, pentru datoriile pe termen lung.

Perspectiva negativa arata o probabilitate de unu la trei ca S&P sa reduca ratingul Bulgariei in urmatorii doi ani, daca mediul politic se va inrautati si va avea un efect negativ asupra perspectivelor de crestere, deja reduse. In perioada 2010-2012, cresterea economica medie a Bulgariei a fost de 1%, potrivit agentiei.

„Pentru 2013 ne asteptam la stagnare economica, efectul cheltuielilor publice si al exporturilor mai mari fiind anulat aproape complet de consumul intern si investitiile private anemice”, se arata in comunicatul S&P, citat de Mediafax.

Bulgaria este afectata de tulburari politice din luna februarie, cand protestele anti-austeritate au dus la caderea guvernului Boiko Borisov.