- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Statul roman inchiriaza 7.000 ha cu 90 euro/an. Vezi cine sunt norocosii

20 Aug, 14:53 • Redactia DailyBusiness
Vanatoarea este o afacere foarte banoasa. In Romania, insa statul accepta in mod inexplicabil sa lase aproape toate veniturile in mainile Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor, scrie Romania Libera.
Statul roman inchiriaza 7.000 ha cu 90 euro/an. Vezi cine sunt norocosii

Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania deruleaza afaceri halucinante pe seama statului. Beneficiind de o protectie la nivel inalt-asociatia a fost condusa multi ani de Adrian Nastase, iar acum de Mugur Isarescu, AGVPS si-a intins stapanirea peste cladiri, terenuri, bazine piscicole sau fonduri de vanatoare, bunuri care valoareaza milioane de euro si produc la randul lor venituri consistente. Nici o guvernare nu s-a incumetat pana acum sa sparga acest monopol si sa incheie alte contracte mai avantajoase pentru stat, cu toate ca de-a lungul anilor AGVPS a fost contestata – inclusiv in instanta- de alte asociatii cu profil asemanator.

AJVP Suceava detinea pana nu demult 39 de fonduri de vanatoare. In urma cu patru luni, la presiunea unor vanatori din Gura Humorului, trei dintre paduri au fost scoase la licitatie de catre Ministerul Agriculturii, proprietarul acestora. Cu aceasta ocazie, au iesit la iveala sumele incredibile care au fost platite pana in acel moment de AJVP pentru respectivele proprietati. De exemplu, pentru fondul de vanatoare Comanesti, care se intinde pe o suprafata de 7.000 de hectare, AJVP Suceava a avut o arenda de aproximativ 90 de euro (381 de lei) pe an. Prin comparatie noul arendas al fondului de vanatoare, Eugen Trandafir- care a castigat licitatia organizata pe 24 februarie 2009- urmeaza sa plateasca 16.000 de euro anual.

Cazul de la Suceava nu este singular. AGVPSR detine aproximativ 75% din fondurile de vanatoare ale Romaniei pe care plateste, in majoritatea cazurilor, sume la fel de mici.