- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Stem Health Unirea: Exista si clienti care pastreaza celule stem pentru ca e o moda

07 Sep, 00:01 • traian.badulescu
Andreia Valter, director general Stem Health Unirea (SHU), a vorbit intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro despre piata locala de celule de stem, care a ajuns sa valoreze peste 10 mil. euro in numai cativa ani, precum si despre perspectivele acesteia in contextul puterii de cumparare scazute din Romania.
Stem Health Unirea: Exista si clienti care pastreaza celule stem pentru ca e o moda

Piata de celule stem, estimata anul acesta la 7.000 unitati (contracte) si peste 10 mil. euro in valoare, ar putea creste la 12.000 unitati in urmatorii 2-3 ani, potrivit estimarilor Stem Health Unirea. Compania isi propune castigarea unui procent de 21% din aceasta piata inca din primul an de functionare, respectiv sa stocheze 1.500 de unitati de celule stem.

Celulele stem sunt celule precursoare care dau nastere altor celule ale organismului uman si se pot extrage, printre altele, din cordonul ombilical, imediat dupa nastere. Azi, celulele stem se utilizeaza in tratamentul a mai mult de 70 de afectiuni severe, acute sau cronice printre care Alzheimer, Parkinson, diabet zaharat sau scleroza multipla.

Andreia Valter, de specialitate medic de familie, a fost numita in conducerea Stem Health Unirea dupa ce a detinut mai multe functii manageriale in companii din domeniul medical. SHU este prima banca de celule stem cu depozitare in Romania, infiintata in prima jumatate a anului, in urma parteneriatului dintre compania greaca Hygeia si Centrul Medical Unirea.

DailyBusiness.ro: Cate companii exista in Romania in domeniul recoltarii de celule stem?
Andreia Valter: Sunt sase societati de import-export acreditate de Agentia Nationala de Transplant. Desi ne-am pastrat licenta de export-import de la ANT, care ne permite sa miscam probele de celule stem oriunde in Europa, tot ce facem noi este pentru Romania.

DB: Cum arata piata din Romania, in comparatie cu alte piete europene de profil?
AV: Piata din Romania este in curs de dezvoltare. Pana anul trecut, erau doar doua firme de acest gen in Romania. Nu erau foarte multe informatii despre celulele stem. Una din pietele cele mai dezvoltate este Grecia, unde 40-45% dintre cupluri decid sa recolteze celule stem. Acolo exista o cultura orientata catre asa ceva, din cauza numeroaselor boli de sange. De asemenea, acolo se practica foarte mult fertilizarea in vitro.

O alta piata dezvoltata este cea din Spania, unde exista insa doar banci publice. Mamicile care doneaza celule au prioritate, dar daca are altcineva nevoie, le poate folosi contra cost. In Romania, exista doar banci familiale. A fost o tentativa pentru realizarea unei banci publice, dar care nu a putut fi sustinuta.

DB: Cum sunt tarifele din Romania comparativ cu alte piete, mai dezvoltate?
AV: Valoarea unui contract, incheiat pe 18-20 de ani, variaza in Romania intre 1.460 de euro si 2.000 euro.

In Grecia, plaja de tarife este mai variata. Acolo, 90% din nasteri au loc in sistemul privat. Iar o nastere costa cam 2.000-2.500 de euro. Tariful poate ajunge si la 10.000 de euro pentru o nastere, daca este asistata de un profesor universitar.

In Romania, doar 5% din nasteri au loc in mediul privat, iar tarifele variaza intre 1.500 euro si 4.000 euro.

DB: Ce potential are de fapt piata locala?
AV: In Romania, exista in jur de 250.000 – 260.000 nasteri/an. Sunt multi oameni saraci, care nici macar nu pot visa sa pastreze celule stem pentru copilul lor. Pe de alta parte, a inceput sa se dezvolte o clasa de mijloc care vrea sa investeasca mult in familie, chiar daca face imprumuturi. Mai exista o categorie care vrea sa pastreze celule stem doar pentru ca este o moda.

Unii au senzatia ca celulele stem sunt un panaceu universal, ca vindeca tot felul de afectiuni. Acestea vindeca boli degenerative ca diabet, scleroza si leucemii. Nu avem voie sa promitem pacientilor ceva ce nu s-a dovedit inca.

DB: Exista centre de transplant cu celule stem in Romania?
AV: In Romania, sunt in faze incipiente, pentru ca este o terapie foarte noua. Noi avem legaturi cu cei din Grecia, unde sunt doua centre mari de transplant. Primul transplant cu celule stem a avut loc acum 21 de ani.

DB: Cand estimati ca va fi recuperata investitia de 2 mil. euro in banca?
AV: In cursul anului viitor.

Profilul Andreiei Valter pe Key People