Stiai ca retailerii sunt obligati sa colecteze deseuri in vederea reciclarii?

07 May, 15:50 • Redactia DailyBusiness
Asociatia non-profit Recolamp, specializata exclusiv in gestiunea deseurilor de echipamente de iluminat, le recomanda clientilor marilor si micilor magazine din Romania sa isi ceara dreptul la un mediu curat, solicitand tuturor comerciantilor care vand becuri sau alte produse electrice si electronice, servicii de colectare selectiva.
Stiai ca retailerii sunt obligati sa colecteze deseuri in vederea reciclarii?

Retailerii din Romania care pun pe piata echipamente electrice au obligatia, prin lege, conform celei mai noi reglementari in domeniu – OUG 5/16.04.2015, de a primi echipamentele vechi sau uzate si de a asigura depozitarea lor corecta in vederea reciclarii. 

Cu alte cuvinte, toate magazinele  cu o suprafata de vanzare de peste 400 de metri patrati, trebuie prevazute cu cutii speciale pentru colectarea acestor tipuri de deseuri, astfel incat orice cetatean sa poata aduce, de exemplu, becuri arse. 

Mai departe, comerciantii sunt obligati sa se asigure ca aceste deseuri intra in fluxul corect de gestionare, flux care la final inseamna reciclarea acestora.

In acest sens Recolamp,  organizatie non-profit fondata in 2007 de General Electric, Osram Romania si Philips Romania, ofera containere speciale de colectare a becurilor, neoanelor, tuburilor fluorescente si lampilor, oricarui magazin din Romania care solicita acest lucru. 

„Becurile arse si deseurile care provin din surse de lumina trebuie reciclate din doua motive: primul este ca ele pot contamina mediul din cauza continutului de mercur si alte metale grele, iar al doilea este ca plasticul, sticla si metalul din ele pot fi recuperate si refolosite, protejand astfel resursele naturale. De aceea noi ii incurajam pe oameni sa solicite retailerilor de la care isi cumpara echipamente electrice sa le puna la dispozitie containere speciale pentru colectarea celor uzate, in vederea reciclarii”, a declarat Roxana Sunica, directorul de marketing al Recolamp. 

Asociatia Recolamp a colectat si reciclat anul trecut 476 tone de deseuri din echipamente de iluminat. In baza acestor rezultate, Recolamp si-a indeplinit tinta europeana de colectare de 40%, din media cantitatilor puse pe piata in ultimii doi ani de catre producatorii participanti in asociatie.

In 2014, Recolamp a reprezentat 164 de producatori/importatori de echipamente de iluminat, carora le-a preluat responsabilitatea legala cu privire la gestionarea deseurilor din echipamentele electrice si electronice puse pe piata.