- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Stolojan: Criza din Grecia determina Romania sa treaca mai tarziu la euro

23 Apr, 13:01 • Redactia DailyBusiness
Perspectivele pentru aderarea la zona euro s-au schimbat odata cu criza din Grecia, pe fondul careia Romania va adopta mai tarziu moneda unica europeana, nu inainte de a indeplini reformele pe termen mediu, a declarat, vineri, Theodor Stolojan, membru in Parlamentul European, citat de Mediafax.
Stolojan: Criza din Grecia determina Romania sa treaca mai tarziu la euro

„Cei care doresc sa trecem mai tarziu la euro vor fi fericiti, pentru ca datorita Greciei vom trece mai tarziu la euro. Perspectivele pentru aderarea la zona euro s-au schimbat, iar daca Romania nu va dovedi ca are capacitatea de a indeplini criteriile pe termen mediu nu vom trece la euro”, a declarat Stolojan.

Romania ar trebui sa adopte moneda unica europeana de la 1 ianuarie 2015, dar in ultima perioada mai multi oficiali romani si straini au mentionat posibilitatea intarzierii calendarului pentru aderarea la zona euro.

Oficialul Parlamentului European nu a dat niciun termen pentru orizontul de timp in care Romania ar putea sa adopte euro.

„Romania niciodata nu-i pregatita pentru nimic din punct de vedere al reformelor. Niciodata nu vom fi pregatiti pentru euro daca nu ne propunem. Euro inseamna disciplina, concentrare pe lucrurile reale, productivitate si competitivitate”, a continuat Stolojan.

In vizita la Bucuresti din luna martie, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca Romania ar putea adopta moneda euro mai tarziu decat si-a programat, in anul 2015, dar trebuie sa isi consolideze politicile monetare si financiare pentru a intra pe „drumul cel bun”. Anterior, el afirma intr-un interviu acordat Pro Tv ca ar fi chiar mai bine daca adoptarea euro de catre Romania va avea loc cu un an sau poate doi intarziere fata de program.

Si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat saptamana trecuta ca aderarea la zona euro cu o intarziere de 1-2 ani este mai putin importanta decat faptul ca Romania trebuie sa fie pregatita pentru a adopta euro, dar banca centrala insista pentru calendarul 2014-2015.