Finante-Banci

Studiu: Peste trei sferturi dintre romani erau anul trecut stresati de datoriile la banci

23 Mar, 13:56 • Redactia DailyBusiness
Peste trei sferturi dintre romani erau stresati anul trecut de datoriile la banci, pondere in crestere fata de 69% in 2009, iar mai mult de jumatate din populatie si-a schimbat comportamentul, preferand economisirea in locul creditelor, potrivit unui studiu prezentat de BCR Banca pentru Locuinte, citat de Mediafax.
Studiu: Peste trei sferturi dintre romani erau anul trecut stresati de datoriile la banci

BCR BpL a aratat ca ponderea romanilor care prefera economisirea mai mult decat contractarea de credite a crescut de la 32% in 2007 la 39% in 2009 si a depasit pragul de 50% anul trecut, ajungand la 53% din totalul respondentilor.

Totodata, ponderea persoanelor care sunt stresate de datoriile la banci a crescut de la 60% in 2007 la 77% anul trecut.

De asemenea, 56% dintre romani si-au schimbat comportamentul de consum din cauza crizei, iar 74% dintre respondenti nu vor sa achizitioneze bunuri scumpe si se gandesc sa reduca cheltuielile si sa economiseasca.

Romanii intentioneaza sa investeasca in urmatorii cinci ani in imbunatatiri locative, cum ar fi renovare, reparatii majore, dotari noi sau in cumpararea unei centrale noi.

Astfel, ponderea persoanelor care locuiesc in mediul urban, cu varsta intre 20 si 65 de ani, care vor sa investeasca in imbunatatiri locative era anul trecut de 79%, in scadere de la 85% in 2009.

Principalele surse de finantare pentru lucrarile de renovare si reparatii, pentru dotari sau efectuarea unor lucrari de imbunatatire la locuinta de la tara sunt mai degraba veniturile si economiile curente, nu creditele, potrivit studiului.

In ceea ce priveste comportamentul de economisire, ponderea romanilor care economisesc o data pe luna s-a injumatatit anul trecut comparativ cu 2009, la doar 6%, iar raportul persoanelor care pun bani deoparte o data la 2-3 luni a coborat de la 16% la 13%.

Totusi, ponderea romanilor care nu economisesc niciodata a crescut de la 69% in 2009 la 77% anul trecut, ceea ce arata efectiv accentuarea crizei.

BCR BpL, subsidiara a grupului BCR specializata in economisirea si creditarea domeniului locativ in sistem colectiv, a fost lansata in iulie 2008.

Principalii actionari sunt Banca Comerciala Romana (actionar majoritar cu 80% din actiuni) si S Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, banca specializata in economisire-creditare a grupului Erste (20% din actiuni).