Finante-Banci

Sub 10% din start-up-uri apeleaza la banci in primul an de activitate

26 Sep, 11:19 • Redactia DailyBusiness
Mai putin de 10% dintre companiile nou infiintate au recurs la finantare bancara in primul an de activitate, releva o analiza privind finantarea IMM-urilor.
Sub 10% din start-up-uri apeleaza la banci in primul an de activitate

Analiza realizata asupra portofoliului de peste 200 de companii-clienti ai R&M Audit Contabilitate, mai arata ca, in ultimul an, circa 90% dintre companiile nou infiintate au recurs la surse proprii de finantare (personale, ale parintilor si prietenilor) pentru demararea si sustinerea activitatii sau au apelat la asocierea cu parteneri care dispun de resurse financiare.

„Conditiile finantarilor clasice acordate de majoritatea bancilor reprezinta o solutie impovaratoare pentru companiile care sunt la inceput de drum, iar in multe cazuri este imposibil pentru un start-up sa obtina o finantare altfel decat prin produse special dedicate companiilor nou infiintate. in ceea ce priveste managementul lichiditatilor, sfatuim firmele noi ca in primul rand sa elimine costurile care nu sunt absolut necesare si sa foloseasca toate parghiile pe care le au la indemana pentru a-si optimiza cash flow-ul, de exemplu barterul de produse si servicii necesare functionarii, incasarea de avansuri (mai ales in cazul unor produse personalizate clientului) etc, iar abia apoi sa ia in calcul creditele clasice „, a aratat Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate.

Analiza R&M Audit Contabilitate arata ca peste 95% dintre companiile care decid achizitia de autoturisme aleg varianta leasingului financiar intern, in timp ce pentru echipamente este preponderent leasingul extern (financiar sau operational).

„In ceea ce priveste creditele imobiliare, niciunul dintre clientii nostri nu a contractat vreunul in ultimul an; avem insa multe companii-clienți care inca reesaloneaza creditele imobiliare contractate anterior crizei incepute in 2008”, a precizat Mirela Serban.

Liniile de credit sunt aproape omniprezente ca instrumente de finantare de back-up si nu numai; de exemplu, in multe industrii se acorda discounturi semnificative pentru plata furnizorilor la termene scurte, iar pentru a putea obtine aceste reduceri o companie ar trebui sa ia in calcul si varianta unei linii de credit care sa acopere plațile, spun consultantii R&M Audit Contabilitate.

Creditele pentru investitii raman la un nivel foarte scazut (la circa 3% dintre companiile cuprinse in studiu), arata analiza R&M Audit Contabilitate.

Factoring-ul este, de asemenea, destul de putin folosit, fiind intalnit la circa 5% dintre companiile cuprinse in analiza, desi este avantajos pentru anumite industrii, fata de alte instrumente clasice (precum creditul bancar), arata consultantii R&M Audit Contabilitate.

Prin factoring, in schimbul unei dobanzi, o firma incaseaza de la banca facturile pe care le are de incasat de la clientii sai mai repede decat termenul prevazut pentru scadenta. Indiferent de momentul in care un IMM apeleaza la o sursa de finantare, alegerea unei variante sau a alteia trebuie sa aiba in vedere toate elementele ecuatiei businessului.

„De multe ori ne-am regasit in situatia in care, fiind contactati pentru a optimiza cash flow-ul si a recomanda o solutie de finantare, sa constatam ca, de fapt, in firma erau sau puteau fi generate lichiditati… Multi manageri se concentreaza pe profitabilitate si nu pe cash flow, ceea ce poate conduce cu usurinta catre decizia de a contracta un imprumut atunci cand de fapt nu este nevoie. Desigur ca necesar de finantare exista in aproape orice companie (IMM), dar este bine sa apelam la solutii de creditare abia dupa ce am epuizat toate elementele interne posibile sau sa contractam un credit pentru a obtine beneficii mai mari si mai rapide decat in mod curent”, a aratat Mirela Serban.

Aproximativ 60% dintre companiile cuprinse in analiza au aplicat pentru proiecte europene, rata de succes fiind in jur de 35%; de asemenea, circa 10% dintre firme, in urma participarii la diferite targuri si expozitii, au venit cu modele de business din strainanate si cu finantarea aferenta tot din afara tarii.

„Finantarea companiilor este inca extrem de greoaie si costisitoare in Romania; in plus, ne lovim din ce in ce mai mult de conditiile tot mai restrictive aparute la reevaluarile periodice ale liniilor de credit angajate anterior, iar astfel de restrictii pot genera schimbari majore intr-o firma, putand merge pana la necesitatea reorganizarii acesteia. in acest context, reducerea CAS-ului pentru angajator cu 5% ajuta IMM-urile in ceea ce priveste cash flow-ul, dar masura este nesemnificativa comparativ cu povara fiscala ramasa asupra lor, mai ales ca firmele din aceasta categorie au oricum mai putini angajati decat companiile mari sau multinationalele. Sa luam ca exemplu parcurile logistice, care au inregistrat o crestere semnificativa a afacerii si s-ar putea dezvolta mai departe, ar putea face investiții, dar au in spate povara creditelor contractate in trecut si, in plus, sunt foarte afectate de „taxa pe stalp”, ramasa inca in vigoare cu conditii dezastruoase”, a precizat Mirela Serban.

Cel mai putin influentate de conditiile de finantare din piata sunt business-urile online, care „au inflorit” in ultimul an, atat ca urmare a tendintelor si contextului global, cat si datorita costurilor mai mici de functionare.