- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Summitul G20: Marile puteri, decise sa isi reduca deficitele si datoriile

27 Jun, 11:56 • Redactia DailyBusiness
Cele mai puternice 20 de state ale lumii se angajeaza sa incurajeze reducerea deficitelor publice pana cel mai tarziu in 2013 si a datoriilor publice pana in 2016. Aceasta este principala decizie ce ar urma sa fie anuntata, duminica, la finalul summit-ului G20 de la Toronto, din Canada.
Summitul G20: Marile puteri, decise sa isi reduca deficitele si datoriile

Potrivit proiectului de declaratie al summitului, citat de presa internationala, liderii G20 sunt de acord sa reduca deficitele guvernamentale la jumatate pana in 2013 si sa stabilizeze pana in 2016 datoriile la un anumit procentaj din productia economica totala.

Grupul nu va face recomandari de politici economice specifice pentru o tara sau alta. ”Trebuie sa pregatim iesirea din criza intr-o maniera coordonata. Niciunul de la aceasta masa (G20) nu contesta necesitatea reducerii datoriilor si deficitelor. Dar aceste lucruri trebuie facute pragmatic, tinand cont de situatia fiecarei tari.”, a declarat presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Tarile G20 ar urma sa decida, de asemenea, sa lase la libertatea tarilor impunerea unor supra-taxe bancare. „G20 isi exprima sustinerea in favoarea ideii ca sectorul financiar sa contribuie acolo unde este necesar pentru a acoperi o parte din costurile asociate interventiilor guvernamentale pentru sustinerea segmentului financiar”, se precizeaza in proiectul de declaratie.

Pentru ca redresarea din recesiunea globala are loc in trei viteze, cu Asia conducand, urmata de Statele Unite cu o crestere lenta si cu Europa destul de departe in sparte, liderii celor 20 sunt divizati in legatura cu cea mai buna cale de asigurare a redresarii economice.

Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, si-a exprimat ingrijorarea fata de redresarea economica, in Japonia si Europa, afirmand ca ar putea fi mai lenta decat in Statele Unite.

Timothy Geithner a mai spus ca redresarea economica se manifesta printr-o crestere puternica in statele cu economii emergente si printr-o „dezvoltare durabila”, in Statele Unite, dar intarzie in Europa si in Japonia.

Totodata, tarile europene si Japonia sunt, inca, dependente, in exces, de exporturile din restul lumii, a adaugat oficialul american.