Taxa clawback a ramas la fel. Dragos Damian: E un nonsens fiscal si economic

07 Aug, 18:33 • Redactia DailyBusiness
Taxa clawback din trimestrul al doilea este la acelasi nivel cu cea din primul trimestru, iar 60% din valoarea ei nu ar trebui suportata de producatorii de medicamente generice, aceasta fiind un nonsens fiscal si economic, transmite Dragos Damian (foto), presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).
Taxa clawback a ramas la fel. Dragos Damian: E un nonsens fiscal si economic

Astfel, “20% din taxa reprezinta acoperirea unui deficit financiar creat prin risipa si frauda scapate de sub control din anii 2010-2011, 30% reprezinta venituri realizate de terti si TVA si 10% revin cheltuielilor de finantare si asigurare, pentru ca banii sunt incasati de producatori la 360 de zile, iar taxa trebuie platita trimestrial”, a declarat acesta, prin intermediul unui comunicat.

In pofida demersurilor facute de APMGR la toate institutiile abilitate si a promisiunilor modificarii ei, taxa clawback din trimestrul al doilea este la acelasi nivel cu cea din primul trimestru, asteptandu-se ca cea din urmatorul trimestru sa fie dimensionata la fel.

Sumele de plata sunt astfel cu 60% mai mari decat ar trebui sa fie in realitate, reprezentand in acelasi timp peste 30% din cifra de afaceri.

Un calcul simplu arata ca in aceste conditii zeci de medicamente, in special cele cu preturi sub 10 lei, creeaza pierderi, fiind comercializate la un pret mai mic decat costurile de fabricatie.

Situatia este serios agravata recent si de devalorizarea accelerata a leului, preturile medicamentelor fiind inghetate la un curs euro/leu de 4,26.

Toate aceste constrangeri au fost prezentate oficialilor din Ministerul Sanatatii in repetate randuri, insa declaratile publice facute de acestia cum ca “taxa claw-back nu va scoate din piata producatorii de medicamente” sau ca “producatorii sunt interesati numai de profit” arata lipsa disponibilitatii unui dialog real si onest asupra rezolvarii acestei probleme si nu mai putin lipsa de intelegere fata de gravitatea situatiei, sustin reprezentantii APMGR.

In cazul producatorilor romani, care platesc taxe si impozite catre stat si creaza peste 8.000 locuri de munca in economie, situatia ia o intorsatura de-a dreptul absurda, veniturile realizate fiind reduse drastic de impactul taxei clawback.

Acest efect se traduce prin fortarea la plata a mai putine taxe si impozite la bugetul de stat, riscand totodata disponibilizari importante. O logica economica elementara ar trebui sa functioneze in aceasta situatie si sa scuteasca de la plata taxei clawback producatorii care achita cota unica catre statul roman, mai spun membrii APMGR.

Producatorii de medicamente au investit in operatiuni industriale pe teritoriul Romaniei peste 2 milarde de euro in ultimii 10 ani. “Nu dorim sa ne retragem din Romania ci dimpotriva, sa investim in continuare in modernizarea si extinderea fluxurilor de productie si a laboratoarelor de calitate sau in infiintarea unor centre de cercetare si dezvoltare”, se mai arata in comunicatul APMGR.

“Cerem de aceea din nou Primului Ministru Domnului Victor Ponta si Ministrului de Finante Domnului Florin Georgescu sa isi respecte angajamentele luate la intalnirile cu reprezentantii industriei de medicamente generice, sa introduca in proiectul noii taxe clawback propunerile facute de industrie si sa rezolve incepand cu trimestrul al treilea din 2012 aceasta problema, evitand astfel agravarea situatiei din prezent pentru populatie si redand increderea investitorilor in acest segment al economiei”, incheie Dragos Damian.

Din Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) fac parte Actavis, AC Helcor, Biofarm, Dr. Reddy’s, Egis, Gedeon Richter, Krka, Labormed, Medochemie, Sandoz, Sintofarm, Terapia Ranbaxy, Teva, Zentiva.