UE isi propune reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

23 Jan, 10:48 • Redactia DailyBusiness
Noul cadru al UE privind schimbarile climatice si energia pentru 2030, prezentat de Comisia Europeana, prevede o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) cu 40% sub nivelul din 1990.
UE isi propune reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

“Sustinut de o analiza detaliata asupra preturilor si a costurilor energiei, cadrul pentru 2030 va asigura certitudinea in materie de reglementare pentru investitori si o abordare coordonata intre statele membre, ducand la dezvoltarea de noi tehnologii. Obiectivul cadrului este de a stimula un progres continuu spre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon si un sistem energetic sigur care asigura energie la preturi accesibile pentru toti consumatorii, sporeste securitatea aprovizionarii cu energie a UE, reduce dependenta noastra fata de importurile de energie si creeaza noi oportunitati pentru crestere si locuri de munca, luand in considerare eventualele impacturi asupra preturilor pe termen lung”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Comunicarea care stabileste cadrul pentru 2030 va fi dezbatuta la cel mai inalt nivel, in special in cadrul Consiliului European si al Parlamentului European.

Ea este insotita de o propunere legislativa privind o rezerva pentru stabilitatea pietei pentru schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) incepand din 2021, pentru a spori soliditatea acesteia.

Un raport privind preturile si costurile energetice in Europa, publicat impreuna cu comunicarea, sugereaza ca cresterea preturilor energiei poate fi atenuata partial prin asigurarea unor politici energetice si climatice eficiente din punctul de vedere al costurilor, unor piete competitive ale energiei si unei eficiente energetice imbunatatite.