Finante-Banci

„Vanatoarea” americanilor evazionisti atinge punctul culminat: SUA au dat un ultimatum Elvetiei

04 Sep, 17:30 • Redactia DailyBusiness
Statele Unite cer Elvetiei sa prezinte saptamana viitoare date detaliate privind americanii care folosesc conturi in bancile elvetiene pentru a evita plata taxelor, riscand altfel actiuni in justitie impotriva a zece institutii de credit elvetiene, inclusiv Credit Suisse.
Vanatoarea americanilor evazionisti atinge punctul culminat: SUA au dat un ultimatum Elvetiei

Ultimatumul este prezentat intr-o scrisoare transmisa de procurorul general adjunct al SUA, James Cole, catre autoritatile elevtiene, al carei continut este citat de doua ziare de duminica din Elvetia, scrie Mediafax.

Cole cere „pana marti” informatii detaliate privind evaziunea fiscala in conturi la Credit Suisse si vrea de asemenea date similare pentru alte noua banci.

Oficialul american solicita prezentarea detaliata a „unui numar semnificativ de conturi”, scrie SonntagsZeitung, notand ca autoritatile SUA sunt pregatite sa cada la intelegere cu Elvetia.

Un reprezentant al departamentului elvetian pentru afaceri financiare internationale a declarat doar ca Elvetia este in dialog cu SUA, refuzand sa comenteze privind scrisoarea.

„Cautam o solutie in baza legilor existente”, a aratat el.

Pentru a iesi din impas in negocierile cu SUA, Elvetia a propus luna trecuta sa ofere date pe grupuri de clienti, in baza
unui nou tratat bilateral de taxare si in pofida secretului bancar strict practicat de bancile elvetiene.

SUA face presiuni pentru a obtine mii de dosare ale clientilor americani din bancile elvetiene, asa cum a reusit anul trecut, cand Elvetia a permis grupului UBS sa ocoleasca secretul bancar pentru a prezenta autoritatilor de la Washington 4.450 de conturi, evitand astfel actiuni in justitie.

Elvetia a incheiat in luna august acorduri cu Germania si Marea Britanie prin care va taxa banii depusi in bancile locale de clienti din cele doua tari. O propunere similara a fost respinsa de Washington.