- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vârsta de pensionare ar putea crește pentru mai mulți români. Evidența Eurostat

06 May, 19:31 • Bumbeneci Diana
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Ce arată ultimele date Eurostat.
Vârsta de pensionare ar putea crește pentru mai mulți români. Evidența Eurostat

Ultimele date Eurostat scot în evidență faptul că speranța de viață a început din nou să crească în Uniunea Europeană, ceea ce ar putea însemna și o creștere a vârstei de pensionare.

România ar putea decide creșterea vârstei de pensionare

Media de vârstă trece la nivel comunitar de 80 de ani, după cum arată ultimele date Eurostat. Femeile din Uniunea Europeană trăiesc cu aproape 5,5 ani mai mult decât bărbații, respectiv 83,3 ani față de 77,9 ani.

Vezi și: „Litoralul pentru toți 2024”. Prețul unei nopți de cazare până pe 20 iunie

În 2019, speranța de viață în Uniunea Europeană a atins un record de 81,3 ani, dar a scăzut temporar din cauza pandemiei, revenind la nivelul anterior ulterior acelei perioade. În 2022, speranța de viață în UE a fost de 80,6 ani, reflectând o ușoară scădere comparativ cu anii anteriori.

Cele mai înalte speranțe de viață sunt înregistrate în regiunea Madrid din Spania, cu o medie de 85,2 ani, urmată de regiunile Trento din Italia, Paris din Franța și Stockholm din Suedia, toate cu peste 84 de ani.

Speranța de viață cea mai scăzută este înregistrată în patru regiuni din Bulgaria și una din Ungaria, variind între 72,3 și 74 de ani, în timp ce România se situează în jurul valorii de 75 de ani.

pensionare
pensionare

Jumătatea de vest a României are o speranță de viață cu un an mai mare decât cea de est.

Un angajat român contribuie cu aproximativ 652.000 de lei la sistemul de pensii în cei 35 de ani de activitate și primește ulterior pensii lunare reprezentând 40% – 50% din salariul câștigat anterior.

Durata medie de viață a unui român este de aproximativ 75 de ani, cu zece ani peste vârsta oficială de pensionare.

Cotizația la pensie pentru un român reprezintă 25% din salariu, din care 3,75% se direcționează către fondul de pensii private, restul de 21,25% alimentând sistemul public de pensii. Cu un salariu mediu brut de 7.300 lei, aproximativ 1.550 de lei pe lună sunt virați la sistemul public de pensii.

Pentru un român care se pensionează la vârsta legală de 65 de ani, după 35 de ani de muncă și cu un salariu mediu pe economie, contribuția totală la stat se ridică la 652.000 de lei.

Ai putea citi și: Bani de la primării pentru români. Se dau gratis 3.000 de lei

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult