- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vaticanul adopta regulile UE impotriva spalarii banilor, dupa mai multe scandaluri financiare

29 Oct, 16:45 • Redactia DailyBusiness
Papa Benedict al XVI-lea se va ocupa ca Vaticanul sa implementeze regulile Uniunii Europene (UE) impotriva spalarii banilor si fraudelor, a anuntat Comisia Europeana (CE), dupa ce Banca Vaticanului a fost afectata de mai multe scandaluri.
Vaticanul adopta regulile UE impotriva spalarii banilor, dupa mai multe scandaluri financiare

Vaticanul este „angajat” sa adopte legislatia UE pana la sfarsitul acestui an, conform unui acord semnat de statul papal cu executivul comunitar in decembrie, a afirmat Amadeu Altafaj, purtator de cuvant al comisarului pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, potrivit Mediafax.

O comisie comuna UE-Vatican a discutat detaliile unei legi care preia in mare parte reglementarile comunitare.

Printr-un act al Papei, legea va deveni aplicabila institutiilor Sfantului Scaun, inclusiv Institutului pentru Lucrari Religioase, numele oficial al Bancii Vaticanului. Afirmatiile purtatorului de cuvant au fost confirmate de un inalt oficial de la Vatican, care a refuzat sa fie identificat, din cauza politicii statului papal.

Banca Vaticanului a intrat in atentie, in septembrie, printr-un nou scandal, dupa ce procuratura italiana a confiscat 23 de milioane de euro dintr-un cont al institutiei la o alta banca din Italia. Procuratura a deschis o ancheta impotriva Bancii Vaticanului si a principalilor doi directori ai acesteia.