Finante-Banci

Veniturile din strainatate declarate in 2014 de persoanele cu averi mari au crescut de 7 ori fata de 2013

15 Apr, 14:05 • Redactia DailyBusiness
Veniturile din strainatate obtinute in 2013 si declarate in 2014, la nivelul grupului de persoane fizice cu averi mari (PFAM), au fost de peste sapte ori mai mari decat cele declarate in 2013, pentru anul 2012, crescand de la 18,27 milioane de lei la 144,27 milioane de lei (circa 32 de milioane de euro), se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Veniturile din strainatate declarate in 2014 de persoanele cu averi mari au crescut de 7 ori fata de 2013

„Aceasta crestere survine in urma intensificarii campaniei de asigurare a conformarii fiscale la declararea veniturilor din strainatate, derulata de Directia Verificari Fiscale. Campania consta in emiterea de notificari catre persoanele care alcatuiesc grupul PFAM prin care le-au fost aduse la cunostinta obligatiile fiscale de declarare a acestor venituri, solicitarea de informatii privind veniturile din strainatate si efectuarea de verificari extinse”, se arata in comunicatul citat de Agerpres.

Programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu averi mari are in vedere, intr-o prima faza, un grup de aproximativ 400 de persoane, atat din Bucuresti cat si din restul tarii.

Potrivit ANAF, in cadrul acestui program au fost declansate 30 de verificari fiscale prealabile documentare, analizandu-se informatiile solicitate tertilor (rulajele conturilor bancare, informatii de la institutii care gestioneaza registre de evidenta a imobilelor si bunurilor mobile — terenuri, cladiri, autovehicule, nave, aeronave — datele de la oficiile registrului comertului, organe fiscale teritoriale, documente justificative si financiar-contabile ale companiilor detinute de persoanele verificate, informatii de la autoritati fiscale din strainatate etc.) in vederea identificarii veniturilor obtinute de persoanele verificate si a compararii acestora cu veniturile declarate.

„Dintre cele 30 de verificari fiscale prealabile, in cazul a 11 persoane fizice pentru care s-a constatat existenta unei diferente semnificative intre veniturile estimate pe baza situatiei fiscale personale determinate cu ocazia verificarilor si veniturile declarate ale acestora, au fost emise avize de verificare fiscala, persoanele in cauza fiind solicitate sa furnizeze documente justificative (inclusiv declaratia de patrimoniu si venituri) sau clarificari relevante la sediul Directiei Verificari Fiscale. Aceste verificari se afla in curs de desfasurare”, se mai arata in comunicat.

ANAF mentioneaza ca verificarea situatiei fiscale a persoanelor fizice cu averi mari prezinta un grad sporit de dificultate si complexitate, din cauza profilului economic general al acestor persoane, caracterizat de nivelul afacerilor derulate de acestea, sumele semnificative de bani implicate, multitudinea de societati comerciale, conturi bancare, proprietati, achizitii, instrumente investitionale, interese financiare la nivel national si international, cheltuieli personale etc.

„Selectarea celor 30 de persoane pentru verificari fiscale prealabile documentare a fost realizata pe baza analizelor de risc efectuate la nivelul directiei, asupra elementelor patrimoniale, fluxurilor de trezorerie si cheltuielilor personale ale persoanelor care alcatuiesc grupul tinta PFAM”, se subliniaza in comunicat.

Institutia sustine ca strategia de risc pusa in aplicare nu se rezuma doar la actiuni de control ci urmareste si cresterea conformarii fiscale a segmentului contribuabililor persoane fizice cu averi mari.