- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Viziunea USL pentru administratia publica si dezvoltarea regionala

11 Jun, 12:15 • Redactia DailyBusiness
USL isi prezinta sambata la Sala Palatului, in fata a aproximativ cinci mii de alesi locali ai PSD, PNL si PC, conform organizatorilor, "viziunea" cu privire la administratia publica si dezvoltarea regionala, la reuniune fiind prezent si primarul Capitalei, Sorin Oprescu, [url= http://www.mediafax.ro/politic/usl-prezinta-viziunea-pentru-administratia-publica-si-dezvoltarea-regionala-oprescu-barbatii-de-stat-de-aici-au-stiut-sa-aleaga-din-foc-scanteia-8333098/]relateaza Mediafax[/url].
Viziunea USL pentru administratia publica si dezvoltarea regionala

Potrivit „viziunii” USL in ceea ce priveste institutia primarului, acesta va beneficia de toate sporurile prevazute de lege pentru personalul din subordine, va avea putere de decizie si atributii sporite, nivelul de salarizare a personalului si a primarilor in functie va fi reasezat in functie de raspunderile, atributiile si numarul de locuitori din comunitatea pe care o reprezinta.

Totodata, viziunea USL prevede, in ceea ce priveste dezvoltarea comunitatilor locale, ca suma alocata sa reprezinte 2% din PIB pe an, prin Legea bugetului de stat, pe toata durata mandatului de guvernare 2012-1014.
USL are in vedere ca fondurile pentru dezvoltare sa fie repartizate pe regiuni si judete, prin Legea bugetului de stat.

Totodata, USL are in vedere ca, din suma alocata regiunii, 50% sa fie repartizata direct la judete, iar de aici la unitatile administrativ-teritoriale, iar 50% va fi alocata la nivel regional, prin selectarea de proiecte.
USL isi asuma, ca obiectiv strategic, sa finalizeze toate proiectele incepute si neterminate, care vor fi finantate „in mod prioritar”.

USL mai promite ca va repartiza cotele defalcate din impozitul pe venit astfel: 50% la bugetele locale pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozite si 20% la bugetul local al judetului.
Domeniile avute in vedere de USL vizeaza administratia publica centrala, descentralizarea si administratia publica locala si finantele publice locale.

Astfel, USL sustine ca va depolitiza administratia publica si va optimiza agentiile guvernamentale, prin introducerea standardelor de cost si redefinirea atributiilor prefectilor.

De asemenea, USL doreste sa impuna, ca principii ale descentralizarii, transferarea catre autroritatile locale a competentelor exclusive cu privire la politicile locale si asigurarea integrala a resurselor financiare corespunzatoare acestui transfer.

USL propune, totodata, si un calendar al descentralizarii, asumandu-si ca in prima luna de guvernare sa elaboreze Legea cadru, in lunile 2-4 sa elaboreze cadrul institutional si in lunile 5-6 cadrul financiar.
Viziunea USL prevede si ca toate serviciile publice deconcertate ale ministerelor sa devina servicii publice de interes local sau judetean, cu exceptia muncii si protectiei sociale, finantelor, apararii, politiei, vamilor, inspectiei in constructii, gospodaririi apelor si statisticii.