- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

WSJ: Bulgaria, increzatoare ca Sfantul Ioan Botezatorul va reinvia economia

13 Aug, 18:09 • Redactia DailyBusiness
Arheologii si clericii din Bulgaria sustin ca au dezgropat moastele Sfantului Ioan Botezatorul pe locul unei manastiri din secolul al IV-lea de pe o insula din apropierea tarmului bulgar al Marii Negre, descoperire care ar putea face minuni pentru economia si turismul tarii, scrie WSJ.
WSJ: Bulgaria, increzatoare ca Sfantul Ioan Botezatorul va reinvia economia

„Guvernul Bulgariei se uita la descoperire ca la o mantuire de ordin financiar”, noteaza Wall Street Journal, potrivit Mediafax.

Autoritatile bulgare cred ca descoperirea de pe insula Sf. Ivan, cea mai mare insula bulgara din Marea Neagra, va da un avant important turismului, atragand pelerinaje din alte tari crestin-ortodoxe.

Oficialitatile au alocat deja zeci de milioane de euro pentru pregatirea zonei pentru vizitatori. Constructorii lucreaza la extinderea portului si la amenajarea unei noi parcari, ghidurile turistice sunt rescrise, iar pe drumuri au aparut noi semne si indicatoare care ajuta turistii sa gaseasca moastele.

„Nu sunt un om religios, dar aceste moaste joaca in prima liga. Potentialul pe partea de venituri este clar”, a declarat pentru WSJ ministrul bulgar al finantelor, Simeon Djankov, ateu convins.

Clericii Bisericii Ortodoxe Bulgare au declarat deja autenticitatea oaselor, gasite intr-o urma inscriptionata cu numele si data nasterii proorocului.

Arheologul care a facut descoperirea, Kazimir Popkonstantinov, este vazut acum ca un erou national si sustine, de asemenea, vehement autenticitatea moastelor.

Unii experti sunt insa sceptici in aceasta privinta, cat si in ceea ce priveste potentialul economic al descoperirii.

Michael Hesemann, istoric care ajuta Vaticanul sa evalueze vechimea relicvelor religioase, spune ca moastele „par sa fie autentice”, dar considera ca nu au acelasi „potential de box office” precum alte descoperiri din lumea crestina.

In tot acest timp insa, vizitatorii au inceput deja sa „invadeze” mica insula bulgara, unde moastele sunt acum expuse temporar intr-un cufar de argint donat de premierul de la Sofia. Sute de credinciosi stau disciplinati la coada pentru o sansa de a vedea moastele, soptind rugaciuni si inchinandu-se.

Biserica de pe insula este vizitata zilnic de peste 3.000 de persoane, fata de 100 inainte de descoperire, iar reprezentantii lacasului de cult spun ca vand lumanari intr-o zi cat intr-un an inainte si au fost nevoiti sa comande inca doua tone pentru a face fata cererii.

Pelerinajele religioase sunt o afacere semnificativa la nivel global, potrivit Organizatiei Mondiale a Turismului, care estimeaza ca pana la 330 de milioane de credinciosi viziteaza in fiecare an cele mai importante situri religioase.

Moastele descoperite la sfarsitul lunii iulie introduc insa Bulgaria in „clubul exclusivist” al tarilor care se lauda ca ar fi gazda ramasitelor pamantene ale Sfantului Ioan Botezatorul, care a fost decapitat la ordinul regelui Herod.

Potrivit traditiei, capul profetului a fost inmormantat la palatul lui Herod din Ierusalim. Cu timpul, diverse oase presupuse a fi ramasite ale Sfantului Ioan Botezatorul au fost descoperite in diverse locuri din Europa, Orientul Mijlociu si Asia de Sud. O biserica din Calcutta, India, sustine ca a gasit o parte dintr-o mana a profetului, in timp ce catedrala germana de la Aachen se lauda cu panza in care a fost impachetat capul Sfantului Ioan dupa decapitare.

Palatul Topkapi din Istanbul, fost tron al imparatilor otomani, sustine ca se afla in posesia unor parti dintr-un brat si din capul profetului.

Prezenta acestor relicve nu a atras valuri peste valuri de turisti in locurile amintite, insa autoritatile bulgare raman optimiste.