Zi tensionata in Ucraina: Opozitia si simpatizantii puterii fata in fata la Kiev

14 Dec, 17:21 • Redactia DailyBusiness
Opozitia ucraineana proeuropeana si simpatizantii presedintelui Viktor Ianukovici s-au trezit in fata in fata sambata, intr-un climat tensionat, la Kiev, unde partidul de guvernamant a organizat o mare contramanifestatie in apropiere de centrul miscarii de contestare a puterii.
Zi tensionata in Ucraina: Opozitia si simpatizantii puterii fata in fata la Kiev

Opozitia este mobilizata de cel putin trei saptamani in Piata Independentei din Kiev, cerand demisia sefului statului caruia i se reproseaza ca a renuntat la Acordul de asociere cu UE in favoarea unei apropieri economice de Rusia.

Cele trei principale partide ale opozitiei parlamentare (Batkivscina, Udar si Svoboda) au facut apel la o noua mare manifestatie duminica, de aceeasi amploare cu cele din ultimele doua duminici, la care au participat sute de mii de oameni.

Simpatizantii presedintelui Ianukovici au facut apel, la randul lor, la o mare demonstratie sambata, la 12:00, ora locala, in Piata Europei, la doar cateva sute de metri de Piata Independentei.

La scurt timp inainte de inceperea evenimentului, mii de oameni fluturau steaguri in culorile Partidului Regiunilor al presedintelui, continuand sa vina.

„Vrem stabilitate”, a explicat Dmytro Khorounjy, de 29 de ani. „Manifestatiile distrug economia”, a mai spus el.

Organizatorii mizeaza pe prezenta a circa 200.000 de persoane la manifestatia pro-putere din centrul Kievului, conform politiei, care s-a declarat pregatita sa separe participantii, transmite Agerpres.

Serviciile de securitate au anuntat masuri sporite de securitate, invocand multiplicarea amenintarilor cu bomba in ultimele zile.

De partea proeuropenilor, Piata Independentei, unde sambata se afla mii de manifestanti, aduce din ce in ce mai mult cu o tabara.

Dupa esuarea asaltului politienesc in noaptea de marti spre miercuri, fortele antirevolta s-au retras in fata afluxului de mii de persoane. Manifestantii au ridicat baricade de mai mult de doi metri inaltime, intarite cu gramezi de zapada, saci de nisip, butoaie si sarma ghimpata.

Statele Unite ale Americii, care au denuntat in termeni foarte duri asaltul de miercuri dimineata al politiei, au cerut autoritatilor ucrainene sa lase evenimentele de la sfarsitul saptamanii sa se desfasoare in mod pasnic.

Senatorul republican John McCain, fost candidat la prezidentiale din SUA, urmeaza sa se intalneasca sambata la Kiev cu “responsabili ai guvernului, opozitiei si societatii civile, intr-un moment in care se incearca determinarea viitorului acestei tari”, a spus purtatorul sau de cuvant, Brian Rogers.