Internet/New Media

6 predictii de securitate IT pentru 2015

19 Dec, 13:04 • Redactia DailyBusiness
2014 a fost marcat de spionaj cibernetic, atacurile hackerilor si campanii cibernetice. Borna de 3,5 milioane de noi tulpini de malware a fost depasita pentru prima data. Aceasta tendinta va continua in 2015, prezic experti G Data in securitate.
6 predictii de securitate IT pentru 2015

Ei se asteapta, de asemenea, la o crestere multidirectionala a malware-ului, indreptata atat catre dispozitive mobile, cat si catre computere. Troienii bancari, pe care infractorii cibernetici continua sa se bazeze pentru fraude pe online banking, va ajunge la un alt nivel ridicat. Din motive de protectie a datelor, G Data priveste cu suspiciune initiativa Quantified Self. Expertii de securitate din Bochum au realizat sase previziuni pentru noul an.

„Escrocherii cibernetice dovedite, cum ar fi e-mailuri manipulate sau exploatarea vulnerabilitatilor, vor continua sa se bucure de o mare popularitate in randul infractorilor cibernetici, in 2015. Troienii bancari au ajuns la un nivel record in 2014 si vor continua sa creasca in anul urmator. Malware-ul care ataca ambele tipuri de dispozitive, mobile si computere, vor deveni mult mai larg raspandite” declara Ralf Benzmuller, seful G Data SecurityLabs. 

[b]Numarul de malware de Android este in crestere[/b] 

Aproape un miliard de smartphone-uri cu Android au fost vandute in 2014, potrivit unui studiu de piata realizat de IDC. 84,7 % din totalul smartphone-urilor vandute, in al doilea trimestru, in intreaga lume, au fost echipate cu sistemul de operare Android. Dezvoltatorii de malware sunt si ei constienti de acest lucru si se concentreaza in continuare pe noi tipuri de malware pentru acest sector. 

Specialistii de la G Data au contorizat 751.136 noi tulpini de malware de Android doar in primele sase luni, si asteapta 1,2 milioane de mostre noi de malware pentru intreg anul 2014. Raportul Mobile Malware G DATA pentru prima jumatate a anului 2014 este disponibil online pe: www.gdata.de/rdk/dl-en-mmwr_2014_01  

Iata mai jos cele 6 predictii de securitate IT pentru anul urmator:

[b]1. Datele colectate prin Quatified Self sunt protejate necorespunzator[/b]

Asistam la o crestere constanta a masurarii, analizarii si evaluarii datelor personale. Companiile de asigurari sunt interesate, de asemenea, de acest trend, pentru a putea calcula ratele de asigurare folosind datele de sanatate colectate. Ingrijorator este ca furtul de date in acest domeniu va creste. 

[b]2. Malware multidirectional: Usi deschise spre calculatoarele companiilor[/b]

In anul care vine, asa-numitul malware multidirectional – malware care poate fi implementat atat pe computere, cat si pe smartphone-uri – va fi folosit mai frecvent de catre infractorii cibernetici ca o poarta de acces in retelele companiilor. Infectiile Cross-platform vor creste semnificativ in anul urmator, in opinia G DATA.

[b]3. Mai multe dispozitive mobile cu spyware preinstalat[/b] 

G Data a analizat, in acest an, STAR N9500, un smartphone care a fost echipat cu spyware din propria fabrica. In opinia expertilor, vor exista mai multe cazuri de acest gen in viitor. Chiar daca dispozitivul nu costa mult, utilizatorii vor plati, involuntar, cu datele lor cu caracter personal. 

[b]4. Nou record pentru troienii bancari[/b]

Troienii bancari sunt o afacere foarte profitabila pentru infractorii cibernetici. Autentificarea cu factori multipli si tehnologii cip moderne sunt inca o raritate in randul bancilor – ceea ce le face o tinta atractiva pentru atacatori. 

[b]5. Programele adware sunt tot in crestere[/b] 

Recompense mari pentru un efort mic: infractorii cibernetici fac afaceri cu afisarea de publicitate nesolicitata. Pentru 2015, G Data SecurityLabs se asteapta la o crestere suplimentara a acestor reclame impuse. 

[b]6. Spyware in crestere[/b]

Regin, un nou atac spyware, a fost descoperit recent. Regin era folosit pentru atacuri ce vizau retelele de mare potential, cum ar fi institutiile nationale sau intreprinderi mari. Se astepta ca si alte programe extrem de complexe spyware sa fie descoperite pe viitor.