- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Adoptarea solutiilor de cloud in Europa are nevoie de un impuls

30 Aug, 17:59 • Redactia DailyBusiness
Piata de cloud computing este unul dintre segmentele cu cea mai mare crestere in industria globala de tehnologie si totusi mai putin de un sfert dintre utilizatorii de PC din Europa au declarat ca acceseaza servicii in cloud.
Adoptarea solutiilor de cloud in Europa are nevoie de un impuls

In cadrul unui studiu la care au participat aproape 4.000 de utilizatori de PC din 9 tari ale Uniunii Europene (Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Marea Britanie, Polonia, Romania, Ungaria), printre care si Romania, doar 24% dintre respondenti au afirmat ca utilizeaza servicii in cloud, precum emailul sau procesarea de text online, in comparatie cu 34% din respondenti la nivel global.

De asemenea, marea majoritate a utilizatorilor europeni de PC nu este familiarizata cu tehnologia de cloud computing, 65% dintre ei afirmand ca „nu au auzit de cloud computing” sau „au auzit doar numele”.

Datele din cadrul studiului european au fost extrase dintr-un sondaj mai amplu, axat pe utilizatorii PC din intreaga lume, realizat in acest an de catre Ipsos Public Affairs pentru Business Software Alliance (BSA).

Studiul a relevat discrepante semnificative intre nivelurile de familiarizare cu tehnologia de cloud computing in cadrul pietei unice europene. Astfel, unul din patru utilizatori de PC din Marea Britanie (28%) si Grecia (24%) a declarat niveluri ridicate de familiaritate, comparativ cu unul din 10 utilizatori in Polonia (9%) si Franta (10%).

[b]Romania[/b] ocupa locul al patrulea in topul tarilor cu cel mai ridicat nivel de familiarizare cu solutiile de cloud computing: unul din cinci utilizatori romani (20%) se considera cunoscator al solutiilor bazate pe cloud.

Cea mai mare rata de utilizare a tehnologiei de cloud computing este intalnita in Grecia si in Romania, cu un procentaj de 39%, semnificativ peste mediile europene si globale. Procentul este considerabil mai mare decat rata familiarizarii din cele mai dezvoltate piete europene, unde utilizatorii de PC afirma ca acceseaza intr-un procent mult mai mic aplicatii in cloud, precum Germania (17%), Belgia (18%) si Franta (19%), conform documentului primit. Diferenta reflecta trendul global identificat in cadrul cercetarii, conform caruia pietele in curs de dezvoltare au surclasat rapid pietele mature in ceea ce priveste utilizarea solutiilor bazate pe cloud.

„In Romania, utilizarea tehnologiilor de cloud a avansat mai rapid pentru ca, in general, romanii sunt deschisi la nou si gata sa foloseasca ultimele tehnologii – mai intai in scopuri personale si de entertainment, urmand ca apoi sa le adopte si in scopuri de business”, a declarat Magda Popescu, Business Software Alliance Outside Counsel. 

In cadrul UE, 86% dintre utilizatorii de servicii in cloud au declarat ca apeleaza la acestea pentru uz personal, in special la cele oferite gratuit. Numai 29% dintre ei spun ca utilizeaza solutii de cloud pentru afaceri, un procent aproape de media globala de 33%.

[b]In Europa[/b], cele mai populare aplicatii si servicii in cloud sunt: emailul (79%), procesarea de text online (36%), stocarea de fotografii si jocurile online (ambele cate 35%).

In aceasta toamna, Comisia Europeana va lansa Strategia de Cloud Computing pentru Uniunea Europeana, ca prim pas de stimulare a adoptarii si cresterii utilizarii tehnologiilor de cloud in cadrul pietei unice.

Business Software Alliance este o asociatie cu mai mult de 70 de membri, companii de clasa mondiala ce investesc anual miliarde de dolari pentru a crea solutii software ce contribuie la dezvoltarea economica si la imbunatatirea calitatii vietii.