Internet/New Media

Ai minute nelimitate? Vezi ce restrictii ar putea impune operatorii telecom

24 Sep, 13:08 • Redactia DailyBusiness
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) atrage atentia utilizatorilor care detin sau achizitioneaza servicii de telefonie si internet in cadrul unor oferte prezentate ca avand beneficii 'nelimitate' ca operatorii telecom pot impune limite de utilizare a minutelor, SMS-urilor sau datelor prevazute in oferte, depasirea acestora putand conduce la restrictionarea accesului la serviciile respective sau chiar la costuri suplimentare.
Ai minute nelimitate? Vezi ce restrictii ar putea impune operatorii telecom

„Este bine ca utilizatorii sa stie ca ofertele operatorilor telecom promovate ca avand beneficii ‘nelimitate’ contin, adesea, restrictii sau conditii de utilizare, cu scopul de a preveni fraudele sau utilizarea abuziva a serviciilor de voce sau date comercializate de furnizori. Operatorii sunt obligati sa includa informatii despre eventualele restrictii aplicabile in contractele incheiate cu utilizatorii finali, atat in cazul abonamentelor, cat si in cazul cartelelor preplatite”, precizeaza reprezentantii ANCOM.

De exemplu, pentru a reduce riscul fraudelor, operatorii pot restrictiona sau intrerupe accesul la serviciul de telefonie in cazul utilizatorilor care depasesc un consum lunar considerat ca fiind rezonabil, detaliat contractual prin anumite praguri (de exemplu, apeluri lunare de peste 5.000 de minute).

De asemenea, operatorii pot limita beneficiile contractuale in situatiile in care traficul lunar de voce efectuat in afara retelei are valori mult mai mari fata de traficul de voce primit din afara retelei, sau pot reduce vitezele de transfer al datelor dupa consumarea unei anumite cantitati de trafic de date (de exemplu, 5 GB).

In plus, pentru a evita utilizarea abuziva, operatorii pot specifica in contract faptul ca serviciile oferite nu pot fi folosite decat pentru nevoile proprii ale utilizatorilor si nu pentru testarea de echipamente, recomercializarea serviciului catre terti ori folosirea unor sisteme automate pentru expedierea de SMS-uri in masa, efectuarea de apeluri sau transferul de date cu scopul obtinerii de profit in cadrul unei activitati comerciale.

In situatiile in care utilizatorii nu respecta conditiile contractuale, furnizorii pot suspenda sau restrictiona serviciile oferite, de exemplu prin blocarea initierii apelurilor pana la finalul lunii de facturare (cu exceptia apelurilor de urgenta), pot rezilia unilateral contractele in vigoare sau pot aplica penalitati ori solicita despagubiri din partea clientilor.

ANCOM ii sfatuieste pe utilizatori sa parcurga cu atentie conditiile contractuale la achizitionarea unor servicii de telefonie si internet cu beneficii nelimitate, pentru a evita astfel de situatii generate de necunoasterea restrictiilor de utilizare. In cazul in care constata ca operatorul de la care au achizitionat aceste servicii nu i-a informat in scris cu privire la eventualele restrictii aplicabile beneficiilor nelimitate, pot sesiza ANCOM.

Sectiunea InfoCentru din pagina de Internet ANCOM pune la dispozitia utilizatorilor informatii utile despre serviciile de comunicatii electronice (telefonie, internet si televiziune) si serviciile postale, pentru a-i sprijini in alegerea si folosirea acestor servicii. Informatiile se refera in principal la incheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. In plus, utilizatorii pot gasi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la Internet.