Internet/New Media

Amenintarea din umbra: Cuvintele care le dau fiori celor de la Google

02 Feb, 00:05 • Redactia DailyBusiness
Gigantul Google traieste vremuri destul de dificile, cu "rechini" care pandesc la toate colturile pentru a-i "fura" unul dintre cele mai de pret lucruri pe care le detine.
Amenintarea din umbra: Cuvintele care le dau fiori celor de la Google

„Vom lua Androidul de la Google”. Aceste cuvinte au fost rostite, intr-un interviu pentru Wall Street Journal, de Kirt McMaster, CEO al Cyanogen, companie care dezvolta o versiune modificata a sistemului de operare Android.

Probabil ca aceste cuvinte le dau fiori celor de la Google, scriu jurnalistii de la Business Insider.

In conditiile in care Android este o sursa deschisa, companiile pot lua codul si sa il modifice cat de putin, astfel incat sa fie vadit al lor. De exemplu, parteneri ai Google precum Samsung si HTC pot sa-si creeze propriul software peste versiunea debaza a Android, pentru a-si promova propriile aplicatii si servicii.

Exista si cateva ramificatii ale Android – de exemplu software-uri bazate pe Android, dar care nu includ Google Play Store, nicio aplicatie si niciun serviciu dezvoltate de Google. Este cazul Amazon, care are propria sa versiune de Android, care ruleaza pe tabletele si telefoanele Fire.

In majoritatea cazurilor, aceste companii au facut schimbari minime in ceea ce priveste controlul Google asupra Android. Dar cazul Cyanogen ar putea fi diferit. Compania dispune de fonduri de 100 milioane de dolari, 70% din aceasta suma venind direct de la Microsoft.

Cyanogen face ca Android sa fie un sistem mai bun, spun specialistii. E mai curat, update-urile sunt mai dese, iar companiile chinezesti il utilizeaza tot mai mult. Daca Cyanogen isi ia si mai mult elan, controlul Google asupra Android ar putea fi limitat.

Cei de la Google se pare ca sunt constienti de aceasta problema. Compania probabil ca ia masuri pentru a preveni ca acest lucru sa se intample, restrictionand mai mult contractele cu partenerii. Inca din septembrie, oficialii Google spuneau ca viitoarele contracte in ceea ce priveste Androidul ii vor obliga pe parteneri sa plaseze mai multe dintre aplicatiile Google pe ecranul de Home al telefoanelor.

In orice caz, realitatea este ca cel putin o companie se gandeste serios sa taie 85% din dreptul de proprietate al Google pe piata smartphone-urilor.