Internet/New Media

Cel mai mare declin pe piata PC-urilor din ultimele 2 decenii. Lenovo a avut cresteri

11 Apr, 10:33 • Redactia DailyBusiness
Vanzarile de computere personale au scazut in primul trimestru al acestui an in toate regiunile lumii, inregistrand un declin record de 14% la nivel global, la 76,3 milioane de unitati, preferintele consumatorilor favorizand tot mai mult smartphone-urile si tabletele.
Cel mai mare declin pe piata PC-urilor din ultimele 2 decenii. Lenovo a avut cresteri

Compania de cercetare de piata IDC
estima o scadere de numai 7,7% a pietei PC-urilor pentru primele trei
luni ale acestui an. Declinul de 14% inregistrat pe baza
masuratorilor companiei este cel mai abrupt din 1994, primul an cand
IDC a publicat date privind piata computerelor personale.

Toti producatorii de PC-uri au
inregistrat scaderi, cu exceptia companiei chineze Lenovo, al doilea
mare producator de pe piata, care a inregistrat stagnare, noteaza Mediafax.

Lenovo isi disputa de ceva timp pozitia de lider pe piata PC-urilor cu Hewlett Packard. HP a redevenit in trimestrul al patrulea cel mai mare producator mondial de PC-uri, devansand Lenovo Group, dar a sacrificat probabil marja de profit pentru a castiga cota de piata, potrivit companiei de analiza a pietei Gartner.

Pe de alta parte, piata tabletelor creste veriginos, inregistrand un avans de 75,3% in trimestrul al patrulea al anului trecut fata de aceeasi perioada din 2011, la 52,5 milioane de unitati vandute la nivel mondial. iPad continua sa domine desi a piedut din cota de piata in favoarea Samsung si Asus, potrivit datelor IDC.

Cresterea puternica a pietei, la vanzari record, a fost determinata de scaderea pretului mediu al tabletelor, aparitia unei game largi de produse si de intarirea consumului in perioada sarbatorilor de iarna, noteaza compania de cercetare International Data Corporation (IDC).