Internet/New Media

Cele mai utilizate metode de recrutare in companiile de IT din Romania

23 Feb, 12:49 • Redactia DailyBusiness
Metodele de recrutare cu cea mai mare rata de succes in companiile IT sunt cautarea de candidati pe LinkedIn, programele de recomandari interne si head hunting-ul, acesta din urma fiind valabil in special pentru pozitiile de management, potrivit Stefanini Romania, subsidiara locala a Stefanini, unul dintre principalii jucatori globali in externalizarea de servicii IT.
Cele mai utilizate metode de recrutare in companiile de IT din Romania

De altfel, 20% dintre persoanele angajate de catre Stefanini Romania in 2014 au fost recrutate prin intermediul sistemului de recomandari interne.

„In industria IT in general – si in special pentru pozitii de nivel mediu si superior – au trecut demult vremurile in care primeai sute de CV-uri dupa postarea unui anunt. Acum, recruiterii trebuie sa caute in mod proactiv candidatii potriviti, iar cele mai bune si cele mai eficiente metode includ utilizarea retelei LinkedIn, recomandarile interne si contactarea directa a candidatilor”, a declarat Daniela Vercellino, EMEA recruitment manager, Stefanini.

Potrivit acesteia, reteaua profesionala de socializare genereaza in momentul de fata cei mai multi candidati pentru profilele tehnice.

Exista, de asemenea, si unele metode mai putin obisnuite prin care companiile de IT de pe plan local gasesc candidati, printre care relocarile din motive personale sau recomandarile venite din cadrul diferitelor comunitati.

„Au existat si situatii in care procesul de recrutare a inceput chiar pe Facebook. Recruiterii au utilizat reteaua de socializare pentru a contacta candidatii si a le prezenta oportunitatile de angajare in cadrul companiei”, a mai spus Daniela Vercellino.

In ceea ce priveste durata procesului de recrutare, aceasta poate varia intre 2 saptamani si cateva luni, in functie de abilitatile specifice necesare pentru postul respectiv. Diferentele mai depind si de durata preavizului de la locul anterior de munca, precum si de capacitatile candidatului. Spre exemplu, in cazul anumitor tehnologii sau a unor limbi straine mai putin intalnite, exista doar cativa specialisti pe piata, de aceea dureaza mai mult gasirea unui candidat.

In cazul Stefanini, procesul de recrutare dureaza, in medie, aproximativ 5 saptamani – de la primul contact la semnarea ofertei.

„In 2014, departamentul de recrutare al Stefanini din Romania a vizualizat peste 10.000 de CV-uri, atat pentru posturi de suport, cat si pentru dezvoltare software”, a mai spus Daniela Vercellino.

Referitor la principalele criterii pe care candidatii le iau in considerare atunci cand vine vorba de a accepta o oferta de munca, reprezentanta Stefanini spune ca acestia apreciaza mai ales seriozitatea companiei, modul in care au fost tratati pe durata procesului de recrutare, programele de dezvoltare si tehnologiile de ultima ora cu care au sansa sa lucreze, dar si faptul ca beneficiaza de un contract de munca pe perioada nedeterminata inca de la inceput.

Stefanini este o companie braziliana ce beneficiaza de 27 de ani de experienta in livrarea de servicii IT la nivel mondial. Specializata in diverse industrii, compania ofera expertiza IT clientilor din domenii precum servicii financiare, telecom, asigurari sau sectorul public. 

Prezenta in 34 de tari, Stefanini ofera servicii IT offshore, onshore si nearshore, inclusiv servicii de dezvoltare de aplicatii, precum si servicii BPO. Recunoscuta la nivel mondial, Stefanini se numara printre cele mai mari 100 de companii de IT din lume (BBC News) si a fost pozitionata pe locul al patrulea intr-un top al companiilor cu cel mai mare grad de internationalizare, realizat de Fundatia Dom Cabral din Brazilia.