Internet/New Media

Cine construieste iPhone-urile: Copii de 13 ani care nu au vazut in viata lor un iPhone

17 Jan, 00:05 • Redactia DailyBusiness
Conditiile grele de munca din fabricile din China in care se produc majoritatea gadget-urilor de pe piata au revenit in ultima vreme in atentia presei internationale. Noi reportaje de presa prezinta faptul ca multi angajati au varste de 12-13 ani. In acelasi timp, CEO-ul Apple Tim Cook a trimis un memo intern angajatilor, anuntand alinierea companiei la  cele mai bune practici.
Cine construieste iPhone-urile: Copii de 13 ani care nu au vazut in viata lor un iPhone

iPhone-urile de pe piata sunt construite, in parte, de copii de 13 ani care au lucrat 16 ore pe zi pentru 70 de centi pe ora. Este tulburator faptul ca preturile mici si super-profitul Apple sunt posibile deoarece gadget-urile sunt asamblate in China de practicanti minori, ceea ce ar fi ilegal in SUA, scrie Business Insider, citand un material NPR.

Si este, de asemenea, stupefiant cand afli ca persoanele care ne fac iPhone-urile si iPad-urile nu numai ca nu au iPhone-uri sau iPad-uri, pentru ca nu si le pot permite, dar in unele cazuri, nici macar nu le-au vazut vreodata.

Aceasta problema va deveni si mai importanta, pe masura ce economiile mondiale devin tot mai interconectate.

In urma cu cateva zile, emisiunea NPR „This American Life” a realizat o editie speciala, dedicata liniilor de manufacturare ale Apple.

Iata mai jos rezumatul reportajului realizat la o fabrica din Shenzhen, orasul din China unde sunt realizate majoritatea gadget-urilor de pe piata:

Fabrica este detinuta de Foxconn, una dintre companiile care construiesc iPhone-uri si iPad-uri pentru Apple, si numara 430.000 de angajati.

Unul dintre lucratorii intervievati de jurnalistul Mike Daisey, in afara portilor fabricii pazite de garzi inarmate, a fost o fata de 13 ani, care finisa ecranele a mii de noi iPhone-uri pe zi. Fata a spus ca Foxconn nu cere varsta la angajare. Sunt inspectii la locul de munca, din cand in cand, dar compania stie intotdeauna cand au loc, iar inainte de venirea inspectorilor, Foxconn inlocuieste copiii cu persoane mai in varsta, a mai spus aceasta.

Daisey a estimat ca aproximativ 5% dintre persoanele angajate la fabrica cu care a vorbit erau minore.

Acesta a spus ca Apple, companie recunoscuta pentru atentia la detalii, ar trebui sa cunoasca aceasta problema, sau daca nu, inseamna ca nu vrea sa stie.

O ora de lucru in China dureaza 60 de minute, spre deosebire de ora de munca din SUA, care include, in general, pauze mici, pentru conversatii, vorbit la telefon, Facebook etc. Ziua de lucru oficiala in China este de 8 ore, insa o tura standard dureaza 12 ore, aceasta prelungindu-se de obicei pana la 14-16 ore, mai ales cand trebuie asamblat un nou gadget popular.

In timp ce jurnalistul Mike Daisy se afla in Shenzhen, un lucrator al companiei Foxconn a murit, dupa ce a lucrat intr-o tura de 34 de ore, scrie sursa citata.

Daca Apple ar decide sa asambleze iPhone-urile si iPad-urile dupa regulile de munca americane, preturile acestor produse ar creste considerabil, iar marginile de profit al Apple ar bate in retragere.

Ce spune managementul

Ca raspuns la atacurile recente din media, Tim Cook, CEO-ul Apple a trimis saptamana trecuta un memorandum companiilor din reteaua de aprovizionare a Apple, privind regulamentul conditiilor de munca. Subiectul a tinut titlurile principale din media, dupa ce 300 de angajati ai Foxconn au amentintat cu sinuciderea in masa, potrivit MacRumors.

In e-mail-ul de la Cook, acesta specifica faptul ca Apple este membra a organizatiei non-profit Fair Labor Association si ca este prima companie de acest tip care o face.

Acesta a anuntat ca s-a finalizat al saselea update anual privind conditiile de munca din reteaua de aprovizionare a Apple.

„Insistam ca partenerii nostri care asambleaza produsele Apple sa urmeze cu strictete codul de conduita al Apple, iar pentru a ne asigura ca il respecta, echipa noastra a derulat anul trecut mai mult de 200 de controale la sediile companiilor partenere. Acestea s-au asigurat de corectitudinea si siguranta conditiilor de munca de acolo, iar daca una dintre acestea nu respecta standardele noastre, stopam colaborarea”, a transmis Tim Cook prin intermediul e-mail-ului.

Acesta a mai spus ca echipa Apple a depus eforturi pentru a reduce cat mai mult cazurile de lucru cu minori, care au scazut drastic, comparativ cu anul precedent. „Nu vom avea liniste pana cand numarul cazurilor de acest gen va fi zero peste tot”, a subliniat seful Apple.

El a mentionat ca s-au imbunatatit conditiile de viata ale persoanelor care asambleaza produse pentru Apple, referindu-se la confortul si siguranta din camerele de cazare.

Multe dintre companiile partenere si-au renovat unitatile de cazare sau au construit unele noi.

Aditional, Apple asigura educatia gratuita a angajatilor multor fabrici din China, mai mult de 60.000 dintre acestia fiind inscrisi la cursuri de business, arta antreprenoriala sau limba engleza, a mentionat seful Apple.

Conditiile grele de munca din China, o problema veche

Conditiile grele de munca de la fabricile de electronice din China, in special de la Foxconn, cea mai mare intreprindere de profil, sunt cunoscute de mai mult timp in media occidentale.

Si asta dupa ce in cursul anului 2010 cateva zeci de muncitori de la Foxconn [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Foxconn_suicides]au incercat[/url] sa se sinucida aruncandu-se de pe cladirea fabricii. Potrivit [url=http://blogs.telegraph.co.uk/news/malcolmmoore/100039883/what-has-triggered-the-suicide-cluster-at-foxconn/]altor informatii[/url], in momentul in care numarul sinuciderilor de la Foxconn se ridica la numai opt, compania anunta ca a impiedicat alti 30 de muncitori sa faca acest pas.

Gestul disperat al muncitorilor era cauzat in primul rand de programul de munca ce ajungea si pana la 36 de ore non-stop. Evident, muncitorii nu erau remunerati pentru orele suplimentare prestate si, in plus, erau jigniti de managerii companiei si nu aveau dreptul la organizare sindicala.

Solutia gasita initial de Foxconn? Compania a instalat plase anti-sinucidere la toate cladirile sale, alegand astfel sa opreasca sinuciderile dupa ce muncitorii se aruncau in gol, nerezolvand de fapt cauzele problemelor.

Ulterior compania [url=http://www.reuters.com/article/2010/10/01/us-foxconn-idUSTRE6902GD20101001]a decis[/url] sa mareasca salariile si sa imbunatateasca conditiile de munca.

Foxconn este unul dintre cei mai mari furnizori din lume de componente pentru industria IT. Printre clientii companiei se numara nume mari precum Acer, Amazon, Apple, Asus, Cisco, Dell, HP, Intel, IBM, Lenovo, ogitech, Microsoft, MSI, Motorola, Nintendo, Nokia, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Sony Ericsson sau Toshiba.

Surse foto: experimentaltheology.blogspot.com, engadget.com, idownloadblog.com, medicaldaily.com.