Internet/New Media

Cum sa nu fii pacalit cand cumperi un televizor

17 Nov, 00:07 • Redactia DailyBusiness
Daca vrei sa iti cumperi un LCD, o plasma sau un LED ar trebui sa urmezi cativa pasi esentiali pentru a nu te trezi cu un produs folosit, sau cel mai probabil, cu alte caracteristici fata de cele prezentate pompos in magazin.
Cum sa nu fii pacalit cand cumperi un televizor

1.Nu lua in seama etichetele din magazine 

De cele mai multe ori, managerii magazinelor de IT&C din Romania trec cu litere mari caracteristici pe care produsul nu le are. E o stratagema importata din Occident. Ca sa nu te trezesti acasa ca LCD-ul full-HD 1920X1080 pixeli este de fapt un HD ready la 1368X768 pixeli, solicita vanzatorului sa iti testeze televizorul obligatoriu cu un receiver HD. Altfel, mai bine nu cumpara produsul. Sau daca ai totusi incredere, acasa incearca-l pe un canal HD si, daca nu iti afiseaza rezolutia promisa, il poti duce inapoi fara nicio problema. 

2. Verifica produsul pe Internet 

Ar fi important sa verifici produsul si pe site-ul producatorului. Astfel vei sti daca nu cumva ai de-a face cu un alt televizor dintr-o generatie mai veche, vandut la un pret mai mare. In plus, compara preturile intre mai multi retaileri. Vei observa diferente semnificative, in unele cazuri de cateva sute de lei. 

3. Pretul ridicol de mic ascunde capcane 

Nu cumpara, neaparat, cel mai ieftin produs. Un pret  “promotional” suspect de mic pentru un produs care la alte magazine costa semnificativ mai mult inseamna ca este ceva necurat la mijloc. Pot fi produse folosite si resigilate sau unele care au defecte de fabricatie. 

4. Nu cumpara produse desigilate 

Retalierii din Romania au gasit o solutie foarte ingenioasa pentru a face bani pe spatele novicilor. Ambaleaza televizoarele folosite in magazine pentru prezentare si le vand ca noi. Mai nou, se aduc din strainatate astfel de produse, la preturi foarte mici, care apoi sunt vandute romanilor ca produse noi, nefolosite. Asa ca cel mai bine ar fi sa nu cumperi un televizor care nu are sigiliul original aplicat atat pe cutie cat si pe ecran si telecomanda. Chiar daca televizorul functioneaza ireprosabil, acesta va avea o durata de viata incomparabil mai mica cu a unui produs nou, avand in vedere ca a stat deschis non-stop in vitrinele magazinelor. 

5. Verifica ecranul la magazin 

Retailerii de televizoare din Romania accepta la schimb, in general, doar televizoarele care au cel putin 3 pixeli morti. Asa ca, daca din nerabdare sau din alt motiv, nu ai cerut verificarea televizorului in magazin, te poti trezi ca ajungi acasa si observi pe ecran unu-doi pixeli morti. Iar daca in 24 ore nu duci produsul inapoi, nu prea mai ai ce face. Retailerii iti vor arata contractul pe care scrie, cu litere mici, ca nu pot accepta astfel de defecte. O verificare prealabila a produsului te va scuti si de posibilele zgarieturi pe ecran, imbinari gresite si probleme cu boxele produsului ( o chestie intalnita tot mai des la televizoarele de ultima generatie)

6. Verifica daca produsul nu a fost desfacut 

O alta verificare simpla, dar necesara, este cea a suruburilor televizorului. Poti observa foarte usor daca acestea au fost desfacute, pentru ca producatorii le vopsesc, in general in negru, astfel ca interventia asupra acestora este vizibila. 

7. Service-ul este important 

Cumpara intotdeauna de la firme care iti pot oferi accesul la service-ul producatorului. Orice intermediar prelungeste timpul de asteptare pana la remedierea produsului. Nu uita sa verifici cu atentie documentele produsului cumparat, pentru ca, in cazul in care ai nevoie de service, va trebui sa aduci toate actele, de la certificatul de garantie, la factura si bonul fiscal.