- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

De unde va face RCS&RDS rost de bani pentru a cumpara UPC Romania?

08 Mar, 18:06 • stefan.neacsu
Intentia RCS&RDS de a prelua UPC Romania este deja un lucru cunoscut. RCS&RDS are nevoie de finantarea acestei mutari. Dar aceasta informatie se poate schimba foarte curand, daca se va reactiva listarea pe bursa.
De unde va face RCS&RDS rost de bani pentru a cumpara UPC Romania?

Liberty, compania-mama a UPC Romania, ar fi dispusa sa-si vanda filiala din tara noastra. Initial, dupa primele evaluari ale bancii de investitii Rotschild, pretul a fost de 700 milioane de dolari, dar nu a primit nicio oferta. Acum, suma a scazut la 300 milioane de dolari si oferta devine mai atractiva, potrivit ZiuaVeche.ro.

RCS&RDS si-a exprimat deja dorinta de a achizitiona UPC Romania, dar cu ce bani? Pentru aceasta mutare, potrivit Adevarul.ro, este nevoie de finantare. Ultima informatie este ca Zoltan Teszari, omul care controleaza RCS&RDS era in discutii cu banci de investitii precum Goldman Sachs, Credit Suisse si Morgan Stanley pentru structurarea unui astfel de finantari, potrivit ZiarulFinanciar.ro.

Recent, RCS&RDS a incheiat doua acorduri de finantare:
* un credit de 206 milioane dolari pentru plata unor imprumuturi
* un credit de 125 milioane euro (173 milioane dolari)

Banii au fost obtinuti gratie unui imprumut sindicalizat acordat de un grup de banci format din ING, Unicredit, Raiffeisen Bank, RBS, BRD si Fortis.

Asadar, din necesarul de 300 milioane dolari pentru UPC Romania, RCS&RDS are deja la dispozitie 173 milioane dolari, proveniti din credit. Mai ramane diferenta de 127 milioane dolari.

In 2007, RCS&RDS a renuntat la listarea la Londra. Pe atunci, compania era evaluata la 2,5 miliarde de euro, iar pe piata urmau sa intre 15% dintre actiuni, operatorul intentionand atunci sa obtina 354 milioane euro (500 milioane dolari, la cursul de atunci, potrivit ZiarulFinanciar.ro. Scazand o eventuala devalorizare cauzata de criza, se obtine o valoare numai buna de completat restul sumei necesare achizitionarii UPC Romania.

Totusi, RCS&RDS este o companie cu datorii si ar risca sa nu scoata bani suficienti din reactivarea listarii. Astfel, cu mare parte din datorii achitate, compania ar fi mult mai atragatoare.

Urmeaza sa primim in curand si cateva raspunsuri din partea RCS&RDS pe aceasta tema.