Internet/New Media

IT-ul va impulsiona anul viitor dezvoltarea ECE. Vezi cresterea din Romania

13 Dec, 12:29 • Redactia DailyBusiness
Cresterea sectorului IT va impulsiona dezvoltarea economica a tarilor din Europa Centrala si de Est in cursul anului viitor, iar cheltuielile pe acest segment vor creste cu 12,7% in tara noastra, potrivit unui raport al Erste Group.
IT-ul va impulsiona anul viitor dezvoltarea ECE. Vezi cresterea din Romania

Potrivit documentului citat, statele din Europa Centrala si de Est inregistreaza o crestere a sectorului IT de aproximativ doua ori mai mare decat cresterea produsului intern brut (PIB) pe termen mediu si lung.

Totodata, un factor care va contribui semnificativ la avansul acestui sector va fi finantarea proiectelor IT publice prin fonduri europene.

Raportul Erste preconizeaza cheltuieli IT substantiale, de 8-15%, anul viitor in Polonia, Romania, Bulgaria si Croatia.

Printre factorii principali care vor contribui la cresterea sectorului IT se numara scaderea costurilor si cresterea eficientei, o mai buna mobilitate si flexibilitate, prin solutiile de cloud computing, dar si prin folosirea smartphone-urilor si tabletelor, precum si extinderea retelei mobile.

Companiile IT de mici dimensiuni cu o oferta de solutii scalabile vor deveni potentiale tinte ale fuziunilor si achizitiilor din regiune, mai spune documentul citat.

Totusi, asteptarile privind piata IT in 2011 si 2012 s-au reechilibrat intr-o oarecare masura, in ultimul timp, datorita temerilor tot mai mari legate de efectele secundare generate de problema datoriilor din Europa Occidentala.

Cu toate acestea, analistii Erste Group spun ca, deocamdata, nu se constata aproape nicio schimbare a comportamentului privind cheltuielile IT. Acest fapt este confirmat de estimarea unei cresteri solide a cheltuielilor IT in 2012, tari precum Polonia (+7,8%), Romania (+12,7%), Bulgaria (+15,0%) si Croatia (+10,1%) urmand sa contribuie la imbunatatirea generala a ratelor de crestere.

„In general, ne asteptam ca tarile din regiunea ECE sa inregistreze in anii urmatori o crestere a sectorului IT de aproximativ doua ori mai mare decat cresterea PIB, ceea ce va determina cel putin o reducere a decalajului fata de tarile occidentale”, a declarat Daniel Lion, analist tehnologie ECE in cadrul diviziei de Cercetare Erste Group si autorul raportulu.

„Este tot mai clar ca, in majoritatea cazurilor, convergenta in UE va mai dura cativa ani si va incuraja cererea de IT in regiune. Astfel, finantarea este asigurata de Fondurile de Coeziune europene folosite atat pentru proiecte IT publice, cat si pentru investitii IT ale companiilor”, a mai spus Lion.