- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Licitatia pentru frecventele destinate tehnologiei 5G va fi organizata in 2019

19 Jul, 16:42 • Redactia DailyBusiness
Licitatia pentru frecventele destinate tehnologiei 5G va fi organizata in 2019, conform calendarului anuntat joi de catre Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Licitatia pentru frecventele destinate tehnologiei 5G va fi organizata in 2019

ANCOM a dezbatut si adoptat astazi impreuna cu industria, in cadrul unei sedinte a Consiliului Consultativ, planul de masuri si calendarul national privind alocarea benzii de frecvente 470-790 MHz, precum si optiunile de reglementare asociate, sub forma unei foi de parcurs nationale privind alocarea si utilizarea viitoare a benzii de frecvente 470-790 MHz. 

„Odata cu consultarea pe tema benzii de 700 MHz, am agreat practic calendarul punerii la dispozitie a spectrului radio necesar implementarii tehnologiei 5G in Romania. Vom finaliza toata documentatia acestei licitatii, care inseamna inclusiv preturi de pornire, pana in luna iulie 2019 si vom incheia licitatia pentru spectru cel tarziu in decembrie 2019„, a declarat Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM.

Calendarul actiunilor privind alocarea si utilizarea viitoare a benzii de frecvente 470-790 MHz

Un prim pas esential este eliberarea, in timp util, a spectrului radio adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicatii mobile de banda larga. Pentru ca banda de 700 MHz sa fie disponibila, ANCOM va propune modificarea TNABF (Tabelul national de atribuire a benzilor de frecvente radio) si atribuirea benzii de 790 MHz serviciului mobil terestru, in acest moment banda fiind atribuita serviciilor de televiziune digitala terestra.

Pana la sfarsitul acestui an, ANCOM va elabora si va adopta pozitia nationala privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil in benzile de frecvente de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz si 26 GHz pentru sisteme de comunicatii electronice pe suport radio de banda larga.O alta actiune cu impact asupra implementarii tehnologiilor 5G este incheierea de acorduri bilaterale de coordonare cu tarile vecine, pana la 30 iunie 2019.

Totodata, ANCOM va derula si o campanie de monitorizare a spectrului radio in benzile de frecvente care fac obiectul licitatiei si va pune la dispozitia participantilor la licitatie un raport privind situatia semnalelor radio identificate pe teritoriul Romaniei in aceste benzi, provenite de pe teritoriul altor state.

Pana la data de 31 iulie 2019, ANCOM va adopta decizia privind organizarea procedurii de acordare a licentelor, respectiv stabilirea conditiilor de acordare a drepturilor de utilizare a frecventelor si a altor acte normative necesare.

Conform propunerii Autoritatii si dezbaterilor cu reprezentantii industriei de profil, pana la data de 15 decembrie 2019 se va finaliza licitatia pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor in banda de 700 MHz si in celelalte benzi de frecvente vizate pentru furnizarea de comunicatii fixe si mobile asociate tehnologiei 5G.