- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Oracle da in judecata SAP si cere daune de 2,3 mld. dolari

01 Nov, 11:16 • Redactia DailyBusiness
Oracle va actiona luni in justitie in Statele Unite grupul german SAP, solicitand daune de cel putin 2,3 miliarde de dolari pentru descarcarea de pe internet si utilizarea ilegala, fara licenta, a unor secvente de cod ale companiei americane.
Oracle da in judecata SAP si cere daune de 2,3 mld. dolari

SAP a recunoscut oficial ca o divizie care acum nu mai exista, denumita TomorrowNow, care se ocupa de intretinere software pentru clienti, a descarcat de pe internet si utilizat fara licenta programe Oracle, relateaza Mediafax.

Duelul dintre cei mai mari producatori de software pentru afaceri din lume i-ar putea aduce in instanta, in calitate de martori, atat pe directorul general al Oracle, Larry Ellison, cat si pe Leo Apotheker, fost CEO al SAP, care incepe luni lucrul in pozitia de director general al Hewlett-Packard, unul dintre cei mai mari rivali americani ai Oracle.

Potrivit Oracle, Apotheker a fost responsabil de „conduita” diviziei TomorrowNow.

SAP sustine ca directorii sai nu aveau cunostinta despre descarcarile de pe internet efectuate de angajatii TomorrowNow, care a fost inchisa in anul 2008. Grupul german califica pagubele estimate de Oracle drept „exagerari grosolane” si considera ca principalul scop al procesului este de a hartui competitorii.

„Unicul obiectiv este umilirea. Afirmand ca l-ar putea cita pe Apotheker ca martor, Oracle a atacat si Hewlett-Packard”, spune Joshua Greenbaum, analist al industriei software la Enterprise Applications Consulting.

TomorrowNow, cumparata in 2005 de SAP pentru 10 milioane de dolari, oferea, la costuri avantajoase, servicii de intretinere software si customer support fara a cumpara licente. Firma a efectuat mii de copii de programe protejate de copyright obtinute prin accesarea ilegala a materialelor electronice disponibile pe site-urile de suport clienti ale Oracle, potrivit grupului american.

Hewlett-Packard l-a numit pe Apotheker in functia de CEO dupa demisia fortata a lui Mark Hurd, in urma unui scandal privind o presupusa relatie personala intre acesta si o subcontractoare a companiei. Ellison, prieten apropiat al lui Hurd, l-a angajat prompt pe acesta intr-o functie executiva la Oracle, si a afirmat intr-o scrisoare catre New York Times ca sefii HP „au luat cea mai proasta decizie de cand idiotii de la Apple l-au concediat pe Steve Jobs cu atatia ani in urma”.