Internet/New Media

Piata telecom, scadere de 6,6% in 2010. Cum ii ajuta ANCOM pe operatori sa depaseasca criza

15 Sep, 13:10 • Redactia DailyBusiness
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii a anuntat ca nu va percepe tariful de monitorizare datorat de operatorii telecom nici in acest an, din cauza conditiilor dificile din piata.
Piata telecom, scadere de 6,6% in 2010. Cum ii ajuta ANCOM pe operatori sa depaseasca criza

„Pentru ca veniturile operatorilor de comunicatii au scazut si in anul 2010 sub presiunea contextului economic dificil pe care il traverseaza tara noastra, ANCOM a decis ca nici in acest an sa nu perceapa tariful de monitorizare datorat de operatori. Prin aceasta masura, ca si prin decizia de a reduce cu 15% tariful pentru utilizarea spectrului radio, ANCOM vine in sprijinul furnizorilor de comunicatii, care se confrunta, pentru al doilea an consecutiv, cu scaderi ale veniturilor”, a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

Piata de comunicatii electronice s-a ridicat in 2010 la 15,3 miliarde de lei (3,63 miliarde de euro), in scadere cu 6,6% fata de valoarea din anul precedent, potrivit datelor Autoritatii.

Din totalul de 15,3 miliarde RON – venituri inregistrate din retele si servicii de comunicatii electronice, cea mai mare scadere a fost inregistrata de veniturile din furnizarea de servicii de telefonie la puncte fixe (-12,4%), urmata de veniturile din furnizarea de servicii de comunicatii electronice prin intermediul unor retele publice mobile terestre (-11,4%) si de veniturile din furnizarea de servicii de linii inchiriate (-10,7%).

Fluctuatii negative ale veniturilor s-au inregistrat si pe segmentul serviciilor de acces la internet (-5,6%) si in zona serviciilor de transmisiuni de date (-2,3%), in timp ce veniturile din furnizarea de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale au crescut cu 0,9%, iar cele din furnizarea de retele publice fixe (venituri din interconectare si acces la bucla locala) au crescut cu 9,7%.

In anul 2010, veniturile din furnizarea de retele si servicii de telefonie fixa au atins valoarea de 2,61 miliarde RON, cele din retele si servicii de telefonie mobila 8,63 miliarde RON, veniturile din furnizarea de servicii de acces la Internet au ajuns la 1,32 miliarde RON, iar cele din furnizarea de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale au insumat 1,59 miliarde RON.

Peste jumatate (50,7%) din totalul veniturilor din retele si servicii de telefonie fixa in anul 2010 provine din furnizarea de servicii de telefonie la puncte fixe persoanelor fizice, in timp ce 25,6% au fost venituri realizate din furnizarea de servicii de telefonie la puncte fixe persoanelor juridice, iar restul de 23,6% a fost realizat din furnizarea de retele publice fixe (la nivel de gros).

Si in domeniul telefoniei mobile, veniturile din servicii furnizate pe baza de abonamente pentru persoane fizice detine cea mai mare pondere (30,6%), urmate de veniturile din serviciile furnizate pe baza de abonamente pentru persoane juridice (25,1%), de veniturile din furnizarea de retele publice mobile terestre (la nivel de gros, 23%) si de veniturile din servicii furnizate pe baza de cartele preplatite (21,3%).

Piata serviciilor postale a atins valoarea de 0,35 miliarde euro (1,45 miliarde RON), in scadere cu 2,3% fata de anul 2009, potrivit datelor Autoritatii.

Tariful anual de monitorizare este datorat ANCOM de catre toti furnizorii autorizati de retele sau servicii de comunicatii electronice si servicii postale a caror cifra de afaceri sau ale caror venituri realizate exclusiv din aceste activitati depasesc suma de 100.000 de euro anual.