Internet/New Media

Romanii au consumat de doua ori mai mult internet pe mobil anul trecut

30 Jun, 11:49 • Redactia DailyBusiness
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a actualizat pe Veritel.ro - aplicatia de comparare a ofertelor telecom - valorile de consum care configureaza profilul utilizatorului ocazional, mediu si intensiv de servicii de telefonie mobila si internet pe mobil din Romania, pe baza celor mai recente date statistice prelucrate de Autoritate. Acestea indica o dublare a consumului de internet pe mobil realizat de utilizatorii romani in semestrului II al anului 2015, comparativ cu primul semestru al aceluiasi an.
Romanii au consumat de doua ori mai mult internet pe mobil anul trecut

Conform datelor ANCOM, utilizatorul mediu de telefonie mobila si internet pe mobil configurat pe Veritel.ro consuma lunar 336 MB trafic de internet mobil (fata de 167 MB in intervalul de raportare precedent), trimite 74 de SMS-uri nationale (dintre care 62 in retea proprie si 12 in afara retelei) si apeleaza in medie 245 de minute de pe terminalul propriu atat in retea (177 de minute), cat si in afara retelei (68 de minute).

Un utilizator ocazional de telefonie mobila si internet pe mobil consuma lunar 112 MB trafic de internet (fata de 56 MB in intervalul de raportare precedent), trimite 25 de SMS-uri nationale (din care 21 in retea proprie si 4 in afara retelei) si apeleaza in medie 81 de minute de pe terminalul propriu atat in retea (59 de minute), cat si in afara retelei (22 minute).

Utilizatorul intensiv de telefonie mobila si internet pe mobil consuma lunar circa 1 GB de net (1.008 MB trafic de internet, fata de 501 MB in intervalul de raportare precedent), trimite 222 SMS-uri nationale (din care 186 in retea proprie si 36 in afara retelei) si apeleaza in medie 735 de minute de pe terminalul propriu atat in retea (531 de minute), cat si in afara retelei (204 minute).

Totodata, pe veritel.ro au fost actualizate si valorile de consum pentru utilizatorul ocazional, mediu si intensiv de telefonie fixa.

Potrivit datelor statistice centralizate de ANCOM, utilizatorul mediu de telefonie fixa apeleaza lunar 45 de minute in retea si 33 de minute in afara retelei, traficul mentinandu-se constant fata de perioada anterioara de raportare.

Evolutia profilului de consum

„Comparativ cu profilul de consum al utilizatorului configurat pentru perioada anterioara, se remarca o crestere a traficului in afara retelei pe toate segmentele de telefonie mobila, corelat cu scaderea traficului in interiorul retelei, pe fondul reglementarii de catre ANCOM a valorii maxime practicate de operatori pentru tarifele de terminare a apelurilor in retelele mobile si corelat cu axarea operatorilor mobili pe oferte cu multe minute nationale incluse”, a declarat Eduard Lovin, Director Executiv ANCOM.

Aceste profiluri pre-stabilite, bazate pe datele statistice referitoare la consumul de servicii de comunicatii electronice din Romania in semestrul II al anului 2015, au fost introduse in Veritel.ro pentru a usura configurarea ofertei cautate.

Pentru a afla cu exactitate care este cea mai potrivita oferta telecom pentru nevoile proprii de comunicare, utilizatorii Veritel.ro isi pot configura ei insisi consumul mediu lunar, plecand sau nu de la aceste profiluri predefinite.

Citeste si Cati romani se joaca online si pe mobil si cat cheltuiesc pentru aceasta?