- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

„Tableta” nu inseamna doar Apple iPad2. Vezi ce competitori mai sunt pe piata

21 Mar, 00:02 • stefan.neacsu
Apple a atras atentia lumii asupra pietei tabletelor prin lansarea iPad si apoi a variantei imbunatatite iPad2. Cand spui "tableta", spui "iPad", si in momentul achizitionarii unei tablete, acest produs este selectat automat. In piata exista insa si alte tablete, mai bune sau mai proaste, concurenta oferind o plaja larga de variante.
Tableta nu inseamna doar Apple iPad2. Vezi ce competitori mai sunt pe piata

Vi le prezentam succint, pentru a demonstra ca tableta nu inseamna automat iPad. Nu am realizat cate o recenzie detaliata pentru fiecare tableta in parte, dar nici o simpla prezentare a unei liste de nume. Va oferim cateva detalii relevante si un punct de pornire in cautarile ulterioare pe care le veti face.

Archos 101
Primul dezavantaj vine la atingere: spatele se incinge foarte tare, lucru dezavantajos pentru utilizatorii care vor tine tableta in mana sau pe genunchi. Desi este compatibil Flash, utilizatorul poate intampina anumite probleme la afisare. Partea buna este pretul scazut, ecranul mare (10.1 inci) si multiple porturi (casti, USB, microUSB, HDMI si slot pentru card microSD).

Advantech MARS-3100R
In marea de tablete care functioneaza pe Android, aceasta este o exceptie deoarece merge pe Windows XP. Are o rezolutie de doar 800×600, un procesor pe doar 500 MHz. Este rezistenta, fiind construita in asa fel incat poate rezista la umiditate, apa si praf.

AIS tablet PC
Rezistent la socuri, apa si praf, precum si la caderi de la un metru, tableta pierde la capitolul fiabiiltate din cauza greutatii sale de aproape 5 kg. Functioneaza pe Windows XP si are un procesor de 1 GHz si memorie RAM de a GB. I se poate atasa o a doua baterie, pentru a putea functiona 6 ore.

Asus Eee Pad Transformer
Acest produs este un hibrid intre tableta si laptop. Poate fi considerat elementul-legatura intre laptop si tableta. Tableta poate fi conectata la o tastatura QWERTY, aratand ca un laptop, o functie foarte utila celor ce se obisnuiesc mai greu cu trecerea de la laptop la tableta.
Va fi lansat in cursul lunii aprilie si va costa intre 400-700 dolari.

Barnes & Noble Nook
[img=1313]Barnes & Noble Nook[/img]
Inca de la aparitia e-readerelor, piata a cerut ecran color. Ok, totul a pornit de la transpunerea cartilor pe un ecran digital, dar culoarea era pasul necesar. Prin Nook, BN a facut un pas in fata concurentului direct Amazon, care avea un Kindle cu ecran alb-negru. A fost creat pentru cartile din magazinul online Barnes & Noble, functie pe care o indeplineste minunat. In plus, are un browser de internet si inca niste aplicatii. Cu un program potrivit (si pierderea garantiei), poate fi transformat intr-o tableta Android, dar de capacitati reduse. Bateria nu dureaza mult.

BlackBerry PlayBook
Desi produsele sale sunt destinate segmentului de business, tableta este destinata si consumatorilor din zona retail. Are un ecran mai mic, deci poate fi transportat mai usor decat un iPad. Posesorii de telefoane BlackBerry pot sa foloseasca reteaua 3G pentru a naviga pe internet. Ca punct negativ sta faptul ca ruleaza pe un sistem de operare proprietar, lucru ce permite instalarea de aplicatii concepute doar pentru acest sistem.

bmodo 12
Functioneaza cu Windows 7. Are un procesor de 4,66 GHz si o memorie RAM de 32 GB. Spatele este cauciucat si tableta poate fi astfel folosita fara sa cada pe aproape orice suprafata. Testele au relevat ca lasa urme de degete pe ecran, care se sterg greu si sunt vizibile. Are 1 kg, dar un ecran mai mare decat un iPad, adica 11,6 inci. Are porturi pentru HDMI, doua porturi USB, un slot microSD, casti, microfon si chiar Ethernet. Nu se poate incarca prin USB.

Dell Streak
Acest device este un hibrid intre un smartphone si o tableta. In primul rand la aspect, fiind o tableta de 5 inci. Ruleaza pe sistem Android si permite accesul la aplicatiile specifice acestuia. Camera are 5 MP si conectata la o aplicatie ce poate incarca rapid continutul pe Youtube, Flickr sau Facebook.

Dixons Retail Advent Vega
Advent Vega vine din fabrica cu un card microSD de 4 GB. Are port de HDMI si o camera de 1.3 MP. Nu vine cu Android Market preinstalat, si necesita numeroase update-uri de soft dupa achizitie. S-ayu mai constatat cateva probleme, precum o senzitivitate foarte crescuta a ecranului (lucru ce devine enervant atunci cand se tasteaza un text, avand tendinta de a dubla litere) si uneori sistemul incarca greu. Avantajul sta in pretul mic: incepand cu 250 lire sterline (400 dolari).

EviGroup Paddle
Are in fata concurentei un avantaj greu de depasit: in afara de touchscreen, detecteaza miscarile capului utilizatorului. De asemenea, are spatiu de stocare de 160 GB. Ruleaza pe Windows 7 si are un procesor de 1,66 GHz. Are trei porturi USB. La asemenea capacitati, pretul urca considerabil: costa 1.200 dolari.

ExoPC
Ruleaza pe Windows 7. Are un procesor de 1,66 GHy, memorie RAM de 2 GB, ecran de 11,6 inci si o camera de 1.3 MP. Bateria tine putin (pana la 4 ore), interfata este greoaie, brwoserul de internet se misca greu si inca nu are un portal de unde se pot achizitiona aplicatii. Are un sensor de ambient care aranjeaza automat luminozitatea.

Fusion Garage JooJoo
Are un ecran mare, de 12.1 inci si ruleaza in Linux. Are un port USB si un webcam built-in. Fiecare varianta a suferit modificari de soft. In prezent, utilizatorii au constatat ca inca exista probleme legate de functionare greoaie. Desi suporta Flash, are probleme cu rularea unor aplicatii de pe internet.

HP TouchPad
Este o continuare fireasca a computerelor Palm, ca urmare a achizitionarii Palm de catre Hewlett Packard. Avand un sistem de operare proprietar, ramane de vazut daca HP va convinge multi dezvoltatori sa creeze aplicatii pentru tableta sa.

LG Optimus Pad
Tableta are un sistem de operare Android, un procesor dual-core de 1 GHz si doua camere. In plus fata de iPad, poate sa ruleze Flash, accepta cadruri microSD, si are porturi de USB. Ca iPad, are port pentru HDMI. Partea negativa este pretul anuntat de aproape 1.000 de euro.

Motorola Xoom
[img=1312]Motorola Xoom[/img]
Este considerata de presa internationala drept cel mai bun concurent al iPad. Ruleaza pe un sistem Android, dezvoltat de Google.

Are multe specificatii care pot sa rivalizeze cu iPad, stand prost la diferentele dintre aplicatiile Apple si aplicatiile pentru Android. Un procesor de 2 GHz, capacitate de 32 GB si posibilitatea de a i se ontriduce un card SD. Posibilitate de inregistrare video HD.

MSI WindPad
Desi initial functia de rotire a ecranului si de rotire a imaginii odata cu acesta era utila, utilizatorii au constatat ca in anumite cazuri rotirea imaginii nu este dorita. Motivele variaza de la un utilizator la altul. Astfel, WindPad are un buton ce opreste rotirea ecranului atunci cand este in miscare. Ca o imbunatatire futurista, Tableta permite logarea in sistem dupa ce utilizatorului ii este citita fata. Are capacitatea de a reda HD, suporta Flash si se incarca repede. Are senzor de ambient ce regleaza luminozitatea.

Notion Ink Adam
La hardware, tableta Adam are avantajul unei memorii RAM de 1 GB, dar dezavantajul unei capacitati de stocare de doar 8 GB. Are avantajul unei baterii care poate tine foarte mult, daca functia de backlight este oprita. Are port HDMI, slot pentru card SD si poate reda continut video HD.

Point of View Mobii Tegra
Mobii Tegra ruleaza pe Android, are nu procesor de 1 GHz si o memorie RAM de 1 GB. La porturi, se pot consemna USB, HDMI si casti. Foarte asemenator cu Advent Vega.

Samsung Galaxy Tab
[img=1314]Samsung Galaxy Tab[/img]
Ruleaza pe sistem Android si suporta Flash si o capacitate de 18 GB. Orice aplicatie ce ruleaza in Android poate fi instalata.

Are camera de luat vederi si microfon, pentru convorbiri video. Carcasa de plastic a pus probleme unor teste, deoarece este foarte alunecoasa.

Ecranul de 7 inci poate fi un avantaj in materie de transport (dimensiuni mai mici) dar un dezavantaj pentru cei ce vor o imagine mai mare.

TabletKiosk Sahara Slate PC i400
Vine in trei variante, cu diferente la specificatiile tehnice. Ruleaza pe Windows 7 sio este destul de rezistent. Destinat sectorului de business mai mult decat celui de retail.

ViewSonic G Tablet
A primit mule recenzii negative, in principal din cauza performantelor scazute, a ecranului ce nu permite vizualizarea din anumite unghiuri si a interfetei greoaie. Desi functioneaza in sistem Android, nu vine preinstalat cu Android Market (pentru achizitionarea de aplicatii) si nu are Flash din fabrica, fiind necesar un update.