Internet/New Media

Testeaza-ti viteza de net! Media pe tara a depasit anul acesta 110 Mbps la conexiunile prin fir

07 Oct, 21:56 • Redactia DailyBusiness
In primul semestru al anului 2016 utilizatorii romani au experimentat la nivel national viteze medii reale de 27,72 Mbps pentru download date internet mobil, respectiv 75,07 Mbps pentru download date internet fix.
Testeaza-ti viteza de net! Media pe tara a depasit anul acesta 110 Mbps la conexiunile prin fir

„Statisticile Netograf.ro pentru prima jumatate a acestui an arata ca utilizatorii de internet fix si mobil din Romania s-au bucurat de viteze de descarcare in crestere fata de anul 2015, daca ne raportam la mediile inregistrate la nivel national. Cresterile pot fi corelate, pe de o parte, cu extinderea modernizarii retelelor fixe de comunicatii, care permit viteze de transfer din ce in ce mai mari, si, pe de alta parte, cu procesul de implementare la scara nationala a tehnicilor si tehnologiilor avansate de retele mobile, concomitent cu raspandirea terminalelor mobile care pot sustine viteze superioare de transfer al datelor”, a declarat Florin Dragomir, Seful Departamentului de Reglementare Tehnica din ANCOM, in cadrul evenimentului EuroCloud Forum 2016.

ANCOM realizeaza trimestrial, prin intermediul aplicatiei Netograf.ro, statistici privind calitatea serviciului de internet fix si mobil in Romania, printre care si vitezele medii de descarcare a datelor, asa cum au fost acestea experimentate de fiecare utilizator care a folosit aplicatia pentru masuratori, separate in functie de operator.

Statistici internet fix si mobil pe Netograf.ro

Testele efectuate pe www.netograf.ro arata ca in primul semestru al anului 2016 utilizatorii romani au experimentat la nivel national viteze medii reale de 27,72 Mbps pentru download date internet mobil (25,79 Mbps pentru conexiunile de tip indoor si 36,38 Mbps pentru conexiunile de tip outdoor), respectiv 75,07 Mbps pentru download date internet fix (114,46 Mbps pentru conexiunile prin fir si 46,05 Mbps pentru conexiunile de tip wireless).

Comparativ, Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet pentru anul 2015 arata ca utilizatorii din Romania au experimentat anul trecut la nivel national viteze medii de 19,22 Mbps download date internet mobil si 53,22 Mbps download date internet fix.

Cum sunt generate statisticile Netograf.ro

Statisticile pentru internet fix si mobil au fost generate de Netograf.ro pe baza unui numar de peste 120.000 de teste efectuate de utilizatori in primul semestru al anului 2016, dintre care aproximativ 97.000 au fost validate si utilizate in procesul de generare a statisticilor oficiale.

Netograf.ro testeaza calitatea conexiunii intre echipamentul terminal al utilizatorului final si un server de test conectat la nodurile nationale publice de tip internet interexchange.

Cum se utilizeaza Netograf.ro


Netograf.ro este usor de utilizat si ofera rezultate imediate si corecte.

Este suficient ca utilizatorii sa selecteze din aplicatie tipul de oferta de care beneficiaza si sa aleaga modalitatea de acces, wireless sau fir in cazul internetului fix si indoor sau outdoor pentru internetul mobil. Un test dureaza aproximativ 30 de secunde, iar rezultatele obtinute pot fi analizate si comparate in contextul statisticilor publicate trimestrial, prin accesarea butonului „Informatii suplimentare”, imediat dupa efectuarea testului.