- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Anunţul lui Ciolacu: „Şoferii băuţi, drogaţi sau fără permis, care produc accidente mortale, nu mai scapă de închisoare”

15 Aug, 11:25 • Russo George
Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că șoferii băuți, drogați sau fără permis, care produc accidente mortale, nu vor mai scăpa de închisoare.
Anunţul lui Ciolacu: Şoferii băuţi, drogaţi sau fără permis, care produc accidente mortale, nu mai scapă de închisoare

Premierul României, Marcel Ciolacu, a reamintit că odată cu promulgarea Legii Anastasia, șoferii care conduc băuți, drogați sau fără permis auto și produc accidente mortale nu mai scapă de închisoare.

„Nu există nicio scuză pentru un șofer care se urcă la volan fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psiho-active și curmă o viață! De aceea, odată cu promulgarea Legii Anastasia, inițiată de PSD, o astfel de faptă se va pedepsi cu închisoare, fără ca instanța să poată dispune suspendarea pedepsei sub supraveghere. Mai puține accidente rutiere! Mai multe vieți salvate!”, a scris, joi, Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.

Luna trecută, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea inițiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc și de senatorul PNL Daniel Fenechiu care prevede că șoferii ce se urcă la volan beți sau fără permis de conducere vor ajunge direct la închisoare. Această lege este cunoscută și ca „Legea Anastasia”, fiind denumită după fetița de 4 ani care a fost ucisă în fața propriei case pe data de 1 iunie 2022.

Citeşte şi: O nouă scumpire la benzină și motorină. Cât costă carburanții astăzi, 15 august. Lovitură pentru șoferi!

Actul normativ reglementează completarea art. 91 alin. (3) din Legea nr. 286/2009, astfel încât să nu poată fi dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracţiunea de ucidere din culpă, dacă aceasta a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis de conducere sau a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. La articolul 91 al Legii Anastasia este introdus, așadar, un nou alineat care prevede că „nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) şi (3) dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336”.

„Legea este concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere şi să conştientizeze asupra consecinţelor punitive ale teribilismului la volan. (Legea) Anastasia are grijă de vieţile noastre de dincolo de moarte. Criminalii şoselelor merg la închisoare. Nicio instanţă din România nu îi va mai putea condamna cu suspendare pe cei care ucid oameni pe drumurile ţării urcaţi băuţi, drogaţi sau fără permis la volan”, a declarat recent senatorul social-democrat Robert Cazanciuc.

Citeşte şi: Trotinetele electrice, interzise într-un mare oraș din România. Autoritățile consideră că reprezintă un pericol pentru șoferi