- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

800.000 de euro pentru un portret in miniatura al lui Cromwell

07 Jun, 15:41 • Redactia DailyBusiness
Un portret in miniatura datat din 1657 al lui Oliver Cromwell a fost vandut miercuri de casa de licitatii Sotheby's la Londra pentru 535.200 de lire sterline (circa 789.500 de euro), cumparatorul fiind o galerie de arta din Warwickshire, relateaza BBC News.
800.000 de euro pentru un portret in miniatura al lui Cromwell

Portretul s-a vandut dupa ce a depasit de cinci ori pretul de pornire al licitatiei.

Portretul a fost realizat de Samuel Cooper in 1657 – cu un an inainte ca omul politic englez care a marcat secolul al XVII-lea sa moara bolnav de malarie – si a servit drept model pentru cele mai multe reprezentari ale lui Cromwell deoarece este o reproducere fidela, care contine si defecte fizice ale omului politic.

Cu o dimensiune de 10,4 pe 8 cm, ‘Miniatura Harcourt’ fusese estimata initial intre 100.000 si 150.000 de lire sterline.

„Suntem incantati ca portretul a fost atat de apreciat. Nu este numai o opera de un mare merit artistic, ci si de o enorma importanta istorica”, a declarat Mark Griffiths-Jones, un responsabil al Sotheby’s.

Cromwell i-a spus lui Samuel Cooper inainte de a fi pictat sa se foloseasca de tot talentul sau, pentru a scoate in evidenta, cat mai aproape de realitate, infatisarea lui adevarata, cu riduri, alunite si parul albit.

Aceasta este una dintre cele mai importante sume obtinute vreodata la licitatie pentru un portret in miniatura. Recordul este detinut de un portret in miniatura a lui George Washington, realizat de John Rampage, vandut pentru 1,2 mil. $ (aproximativ 900.000 euro) in 2001.

Oliver Cromwell a condus Anglia, Scotia si Irlanda din 1653 pana la moartea sa, fiind o figura controversata a istoriei britanice. Acesta este vazut de unii istorici ca un criminal, iar de altii ca un luptator pentru libertate.