Lifestyle

Azi joaca Olanda cu Spania si 1 miliard de oameni se uita la meci

11 Jul, 14:05 • Redactia DailyBusiness
Finala Campionatului Mondial de fotbal 2010, Olanda-Spania, se va disputa azi de la 21,30, ora Romaniei, la Johannesburg, Africa de Sud, si va fi urmarita de peste 1 miliard de oameni din totalul de 6,8 miliarde de pe planeta, transmite presa internationala. VEZI VIDEO de la prima finala CM din 1930.
Azi joaca Olanda cu Spania si 1 miliard de oameni se uita la meci

Criza financiara mondiala, catastrofele naturale si conflictele armate au trecut in plan secund. Omenirea isi indreapta atentia catre marea confruntare.

Intrecerea se afla la 19-a editie. Fata de primul turneu, lucrurile sunt cu mult schimbate.

In 1930, a avut loc in Uruguay primul Campionat Mondial de fotbal. Au participat numai 13 echipe, fara faze preliminare, pentru ca numai atatea s-au inscris in competitie. Din America au venit atunci Argentina, Brazilia, Bolivia, Chile, Mexic, Paraguay, Peru, SUA si Uruguay, iar din Europa au jucat Belgia, Franta, Iugoslavia si Romania.


Deplasarea echipei Romaniei la acea editie s-a facut cu multe peripetii. Nu numai pentru ca drumul, cu trenul si vaporul, a durat cateva saptamani. Majoritatea jucatorilor din lot aveau si un alt job pe langa fotbal, astfel ca a fost nevoie de interventia regelui Carol al II-lea pentru a fi invoiti de la serviciu.

Prima campioana mondiala a fost Uruguay, care a invins in finala Argentina cu 4-2.
[dbvideo=467]
80 de ani mai tarziu, meciul are o cu totul alta incarcatura. Invingatorii vor aduce tarii lorun plus important la economia nationala.

Daca Olanda castiga, produsul intern brut al Tarii Lalelelor va creste cu 0,25%. De partea cealalta, Spania spera ca victoria sa o scoata pe crestere economica in 2010, pentru ca momentan, finantistii estimeaza o scadere.

Partida a starnit un interes atat de mare, incat unul dintre cele mai importante personaje ale momentului este caracatita-mascul Paul Octopus, care traieste intr-un acvariu din Oberhausen, Germania si prezice castigatoarele meciurilor. Acesta a indicat Spania drept favorita.

Fanii spanioli vor sa il cumpere pe Paul de la nemti si au inaintat o oferta de 30.000 de euro.