Lifestyle

Cele mai spectaculoase fantani arteziene din lume (Foto)

28 Jan, 00:07 • Redactia DailyBusiness
Apa care tasneste, lumini orbitoare si design neconventional - ceea ce a fost odata o utilitate pur functionala pentru scaldat a devenit o piesa de arhitectura sofisticata. Aruncati o privire la unele dintre cele mai spectaculoase fantani arteziene din lume, descrise de jurnalistii de la opentravel.com.
Cele mai spectaculoase fantani arteziene din lume (Foto)

Fantana Unisphera – Queens, New York City, SUA
[img=2497]Fantana Unisphera (foto: Wikipedia)[/img]
In lumina reflectoarelor nu se afla chiar o fantana, ci mai degraba reprezentarea in otel gigant a globului care se afla in piscina din Queens, New York. Unisphere a fost construit ca simbol al Targului Mondial organizat la New York in 1964-1965, a carui tema a fost „Pace prin intelegere”, si a reprezentat ideea de pace globala si interdependenta. Constructia are 50 metri inaltime, 37 metri in diametru si cantareste 408 tone.

The Magic Fountain of Montjuic – Barcelona, Spania
[img=2499]Fantana Magica, Barcelona (foto: Wikipedia)[/img]
Situata in cartierul Montjuic din Barcelona, Fantana Magica incanta vizitatorii cu o acrobatie fabuloasa de  lumina si apa. Apa se misca in trei cercuri concentrice, in ritmul muzicii, de la teme precum melodia din filmul „Nasul” sau opere traditionale spaniole. In fiecarea secunda, fantana pompeaza 3.620 jeturi de apa si 2.600 de litri de apa. Ce spectacol!

Fantana Vaillancourt – San Francisco, SUA
[img=2498]Fantana Villancourt (foto: Wikipedia)[/img]
Inca de la construirea sa in 1971, Fantana Vaillancourt a creat controverse, mai ales datorita aspectului sau, cu tuburi „monstruoase”. Acum, ca designul este foarte invechit si orasul refuza sa cheltuiasca 250.000 dolari anual pentru intretinerea si functionarea acesteia, fantana a devenit un refugiu de noapte pentru persoanele fara adapost si este urata mai mult decat oricand. Intre timp s-au dezvoltat planuri pentru demolarea acestui punct de atractie dispretuit, dar Armand Vaillancourt, un artist francez canadian, care a sculptat fantana, spune ca va lupta ca un diavol pentru a pastra opera sa intacta.

Fantana Giant Wild Goose – Xi’an, China
[img=2496][/img]
Aceasta fantana muzicala este cea mai mare de acest gen din Asia si este, probabil, cea mai spectaculoasa atractie gratuita din Xian. Intinsa pe o suprafata de 16,8 ha, cu jeturi de apa in fluxuri neregulate, in ritmul muzicii, ofera o imagine deosebita pe timp de noapte, atunci cand este iluminata de lumini cu LED-uri. Spiritul dinastiei Tang poate fi cu adevarat simtit intr-o astfel de atmosfera, chiar daca esti un pelerin budist sau un vizitator oarecare.

Fantana King Fahd – Jeddah,  Arabia Saudita
[img=2494]King Fahd’s Fountain in Jeddah (foto: Wikipedia)[/img]
Cu jeturi de apa care ajung pana la 312 metri inaltime, cu o viteza 375 km pe ora, donatia printului catre municipalitate reprezinta cea mai inalta furtuna din lume si iti taie cu adevarat respiratia. Acesta este situata in largul coastei Jeddah din Marea Rosie si consta dintr-un nor masiv de apa care, intr-o zi calma, ajunge mai sus decat Turnul Eiffel.

Cititi aici lista integrala cu cele mai spectaculoase fantani arteziene din lume.