- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Chinezii au inaugurat o opera cu design futurist. Cost total: 151 mil. euro (FOTO)

18 Mar, 15:01 • stefan.neacsu
In China creste apetitul pentru cladiri cu design futurist . Dupa stadionul din Beijing, inspirat dupa un cuib, si Teatrul National in forma de ou, tot in capitala, orasul Guangzhou detine o cladire de opera in stil modernist.
Chinezii au inaugurat o opera cu design futurist. Cost total: 151 mil. euro (FOTO)

[gallery:286]

Designul este facut de casa britanica Zaha Hadid Architects, iar prezentarea poate fi accesata aici. Arhitectii au raspuns solicitarii municipalitatii din oras, de a construi un centru de arta modern, care sa fie un punct de atractie si turistic si care sa poata deveni in timp un epicentru cultural in regiune, potrivit blogului companiei de arhitectura.

Sala principala are 1.804 de locuri are tehnologie acustica de ultima generatie. Mai este si o sala mai mica, de 443 de locuri. Suprafata totala este de 73.019 metri patrati, cu o amprenta de 42.000 metri patrati. Costul total 1,38 miliarde yuani (151 milioane euro).

Se integreaza in cadrul natural, fiind construita pe marginea unui rau. Cladirea reda modul in care apa erodeaza terenul prin care trece, tema fiind imitarea unei pietre slefuite de rau.

Din punctul de vedere al ecologismului, peretii cladirii permit intrarea luminii naturale, astfel incat sa fie ziua folosita cat mai putin lumina electrica. Ideea de fluiditate continua si in interior.

Constructia operei a inceput in 2005, cand de jur imprejur era doar teren agricol. In schimb, planul urbanistic al orasului viza dezvoltarea in acea zona a unui cartier modern. Dupa ce constructia a fost gata, era imprejmuita de alte cladiri cu o arhitectura similara, in general de birouri, cladiri comerciale si locuinte.