- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

De ce si cat citesc romanii?

05 Apr, 17:16 • Redactia DailyBusiness
Romanii citesc mai ales pentru a-si dezvolta gandirea (76,7%) si limbajul (71,2%), insa si pentru a se relaxa (68,2%), potrivit unui sondaj realizat la solicitarea librariei online okian.ro.
De ce si cat citesc romanii?

Conform rezultatelor sondajului, 48,2% dintre respondenti sustin ca lectura este un mijloc bun pentru dezvoltarea profesionala, in timp ce 34,9% considera ca lectura reprezinta un mijloc pentru a intelege societatea in care traiesc.

In ceea ce priveste frecventa, 75,7% dintre participantii la sondaj spun ca citesc cel putin o data pe luna, din care 23,1% zilnic.

Cat despre timpul dedicat lecturii, 34,1% citesc intre una si doua ore saptamanal, 27,1% intre doua si patru ore, iar un procent de 19,7% mai mult de patru ore pe saptamana.

Locuri pentru lectura

Cei mai multi dintre respondenti prefera sa citeasca in locuinta personala, unde 38% declara ca citesc saptamanal, iar 13% lunar.

Alte locuri in care citesc romanii sunt mijloacele de transport in comun (14% citesc cel putin o data pe luna), parcurile (11%) si locul de munca (17% citesc minimum o data pe luna).

Cartile tiparite, inca in topul preferintelor

Cei mai multi dintre cei care au participat la studiu citesc mai ales carti tiparite, 57% declarand ca fac acest lucru zilnic si saptamanal.

In schimb, cartile electronice sunt folosite cel putin o data pe saptamana de 24% dintre respondenti, iar cartile audio de 5% dintre participanii la sondaj.

Cele mai apreciate carti sunt cele de beletristica (41% dintre respondenti citesc foarte multa beletristica), cartile de specialitate (38,9%) si cele de dezvoltare personala (36%).

Cele mai putin cautate sunt cartile cu subiect science-fiction (16,3%) si cele cu continut autobiografic: jurnale, memorii (15,5% citesc des acest tip de carti).

Internetul, principalul adversar al lecturii

Cat priveste principalele cauze ale scaderii interesului pentru lectura, respondentii indica Internetul (83,1%), emisiunile TV (68,1%) si lipsa de timp (60,1%).

La sondajul realizat pe site-ul ivox.ro au participat 5.451de persoane, care au raspuns la intrebari privind preferintele de lectura si opinia lor despre serviciile librariilor online.