Lifestyle

Stupiditatea jobului full-time. Cum am putea avea toti un venit universal minim garantat

04 Feb, 00:03 • Redactia DailyBusiness
Te plangi mult si des in legatura cu locul in care iti petreci majoritatea orelor din zi, insa nu poti sa concepi ideea de a nu mai munci. Te-ai gandit ca, de fapt, nu ar mai fi nevoie sa lucram, daca societatea ar putea accepta aceasta schimbare de care tuturor ne e frica?
Stupiditatea jobului full-time. Cum am putea avea toti un venit universal minim garantat

Scriitorul englez Brian Dean pune in discutie, intr-un eseu fascinant, ideea de redefinire a conceptului de munca. El propune sa inlocuim acest cuvant cu un altul – anti-munca (antiwork).

Potrivit acestuia, anti-munca este o alternativa morala la obsesia joburilor, care a chinuit societatea noastra prea mult timp. E un proiect de schimbare radicala a ideii de munca si relaxare. De asemenea, este antidotul cognitiv al culturii fatale a „lucrului din greu”, care ne-a stapanit atat mintile, cat si timpul nostru pretios.

Din cauza lucrului putem deveni stresati, epuizati, demoralizati si de cele mai multe ori, indifferent cat de mult am lucra, tot saraci ramanem. Dar inca suntem obsedati de ideea de munca. Spunem tuturor, cu falsa modestie, cat de multe ore stam peste program si cat de putin am dormit

Dar e acum  anacronica ideea angajatului harnic? Dean scrie despre cum acest concept a crescut in vremurile puritane si cum niciodata nu a mai plecat dintre noi. Calvin denunta persoanele lenese, bune de nimic in 1500, iar astazi, cineva care traieste doar din ajutorul social, fara sa vrea sa isi gaseasca un job, este marginalizat de societate.

Poate ca acum, cand tehnologia face ca tot mai multe joburi sa fie inutile, este timpul sa ne schimbam perspectiva asupra muncii. In urma cu 20 de ani, Jeremy Rifkin estima ca aproximativ 75% dintre joburile din tarile industrializate includeau sarcini care puteau fi cel putin partial automatizate si, pe masura ce inteligenta artificiala si ingineria avanseaza, acest procent se tot mareste.

„Societatea se pare ca este in negare in legatura cu acest subiect. Inca persista o idee general valabila ca trebuie sa avem un job full-time. Rifkin a aratat ca acest lucru este un nonsens. Poate are sens doar daca ne apucam sa ne facem de lucru, de dragul de a munci. Si asta se pare ca facem, ca societate. Peste tot unde te uiti vezi joburi stupide, fara noima si probabil distructive din punct de vedere al mediului inconjurator”, explica Brian Dean.

Dar va veni intrebarea: Daca nu lucram, cum vom plati chiria? Dean sustine ideea venitului minim garantat – un sistem prin care statul plateste fiecare cetatean asa incat toti sa aiba asigurate nevoile de baza, pentru ca mai departe fiecare sa petreaca timp facand ceva care chiar il implineste ca individ.

„Societatea a devenit din ce in ce mai bogata. Numai daca ne uitam la PIB putem observa asta. Dar bogatia s-a concentrat tot mai mult in mainile unora, care sunt putini. Asadar, intrebarea nu este despre joburi, ci despre cum se poate imparti bogatia mai uman, mai corect”, spune scriitorul britanic.

„Nu mai e vorba despre joburi pentru ca majoritatea banilor nu mai vin din munca depusa de oameni. Dar felul in care este chestiunea prezentata, ai crede ca inactivitatea este problema, si ca solutia ar fi ca oamenii sa revina masiv in campul muncii. Dar cel mai recent colaps economic global nu a fost cauzat de trandavia sau lipsa de activitate a oamenilor. Si nici celelalte crize financiare”, adauga Dean.

Daca toti ar primi un venit de baza universal, nu ar insemna neaparat ca trebuie toti sa ne dam demisia. Doar ca vom descoperi ca foarte putini oameni va trebui sa munceasca, pentru ca economia sa mearga inainte, datorita atat avansului tehnologic, cat si diverselor imbunatatiri ale eficientei si productivitatii.

Altii spun ca eliminarea lacunelor fiscale pentru bogati ar putea ajuta la crearea unui venit global minim garantat. Foarte putine tari, printre care Elvetia, se gandesc serios la aceasta idee. Elvetia intentioneaza sa implementeze un venit minim garantat de 30.000 de franci anual – garantia faptului ca esti in viata.

Dean spera ca tot mai multi oameni vor inepe sa puna sub semnul intrebarii felul in care societatea cultiva inca ideea de munca. „Anti-munca este modul meu de a face fata unui obstacol urias in fata schimbarii. Acest obstacol este felul in care muncim si, in special, felul in care jobul full-time este vazut ca necesar si moral”, citeaza Fastcoexist.com.