Lifestyle

Sute de mii de oameni, pe strazi la Kiev. SUA: Suntem cu voi!

15 Dec, 16:18 • Redactia DailyBusiness
Circa 200.000 de manifestanti proeuropeni s-au adunat duminica in Piata Independentei din Kiev, unde protesteaza de o luna contra schimbarii de pozitie a presedintelui ucrainean in privint integrarii europene a Ucrainei, in favoarea Rusiei.
Sute de mii de oameni, pe strazi la Kiev. SUA: Suntem cu voi!

In jurul orelor 10:00 GMT, piata era plina de lume iar manifestantii continuau sa soseasca pentru aceasta noua actiune de masa organizata dupa cele din ultimele doua duminici care au mobilizat sute de mii de oameni.

AFP a relatat ca puterea de la Kiev urmeaza sa organizeze si ea o adunare la cateva sute de metri distanta de Piata Independenteila aceeas ora, dupa ce a mobilizat in ajun zeci de mii de persoane venite din diferite regiuni ale Ucrainei in grupuri organizate, dintre care unele au marturisit ca au fost platite, potrivit agentei franceze de presa AFP, citata de Agerpres.

Senatorul american si fost candidat la Casa Alba John McCain le-a transmis duminica miilor de protestatari ucraineni instalati in principala piata din Kiev ca destinul Ucrainei este legat de Europa, dar si ca America este alaturi de ei, relateaza Reuters si AFP.

„Ucraina va face o Europa mai buna, iar Europa va face o Ucraina mai buna”, a afirmat el in fata multimii care protesteaza impotriva deciziei presedintelui Viktor Ianukovici de a indeparta tara de UE si de a o apropia in schimb de Rusia.”Suntem aici sa sprijinim cauza voastra justa, dreptul suveran al Ucrainei de a-si decide liber si independent destinul. Iar destinul pe care il cautati este legat de Europa”, a spus McCain, o voce republicana de seama in privinta politicii externe a SUA.

„America este cu voi!”, a mai declarat el de pe scena din Piata Independentei, denumita si Maidan, punct central al miscarilor de contestatie din ultimele peste trei saptamani, unde intre 200.000 si 300.000 de persoane manifesteaza duminica impotriva deciziei puterii de a renunta la integrarea europeana.

Pe de alta parte, comisarul european pentru extindere si politica de vecinatate, Stefan Füle, a scris duminica intr-un mesaj pe Twitter ca i-a transmis vicepremierului ucrainean Serghei Arbuzov, zilele trecute, ca o continuare a Acordului de Asociere cu UE este conditionata de un angajament clar din partea Kievului pentru semnarea acestuia, dar ca nu a primit un raspuns din partea guvernului ucrainean, scrie Agerpres.

Drept rezultat, Uniunea Europeana a pus in asteptare consultarile cu Ucraina in vederea Acordului de Asociere, din cauza lipsei unui angajament clar din partea presedintelui Viktor Ianukovici de a semna acest document, pe care l-a respins luna trecuta.

Sursa foto: Casa Jurnalistului