Media & Advertising

Instanta a decis ca Discovery trebuie „sa se abtina” sa ii instige pe abonatii RCS&RDS

15 Jun, 10:12 • Redactia DailyBusiness
Compania Discovery trebuie "sa se abtina de la orice forma de instigare a abonatilor RCS&RDS", prin intermediul televiziunilor pe care le detine sau al site-ului prietenii.discovery.ro, potrivit unei decizii a Judecatoriei sectorului 5 Bucuresti, anunta Mediafax.
Instanta a decis ca Discovery trebuie sa se abtina sa ii instige pe abonatii RCS&RDS

RCS&RDS SA a dat in judecata Discovery Communications Europe Limited si Discovery Romania SRL in data de 17 aprilie. Obiectul dosarului depus la Judecatoria sectorului 5 Bucuresti este „ordonanta presedintiala”.

Printr-o decizie pronuntata pe 13 iunie, instanta a respins „ca neintemeiata exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei SC Discovery Romania SRL”. De asemenea, instanta a admis in parte actiunea. „Dispune ca paratele (Discovery Communications Europe Limited si Discovery Romania SRL, n.r.) sa se abtina de la orice forma de instigare a abonatilor RCS&RDS prin intermediul site-ului web ‘prietenii.discovery.ro’, inclusiv prin difuzarea de croll-uri succesive pe posturile Discovery”.

Decizia instantei este „executorie” si poate fi atacata cu recurs in termen de 5 zile de la pronuntare.

Totodata, decizia este valabila pana la solutionarea unei alte cauze ce face obiectul unui alt dosar aflat pe rolul Judecatoriei sectorului 5 Bucuresti, in care RCS&RDS a dat de asemenea in judecata Discovery Communications Europe Limited si Discovery Romania SRL. Urmatorul termen in acest al doilea dosar, inregistrat in data de 4 decembrie 2012, este 9 septembrie 2013, iar obiectul dosarului este „obligatia de a face”.

RCS&RDS a scos, in seara de 29 noiembrie 2012, de pe retelele sale de cablu (care au aproximativ doua milioane de abonati, n.r.) toate canalele operate de compania Discovery Networks, inclusiv Discovery Channel, fara a avea aprobarea Consiliului National al Audiovizualului (CNA) pentru modificarea grilei de programe, asa cum impune Legea audiovizualului.

Concret, RCS&RDS a scos, atunci, din pachetul de baza de pe retelele de cablu televiziunile Discovery Channel si Animal Planet, in locul acestora fiind incluse History Channel, post care se afla pana atunci in pachetul suplimentar al operatorului de telecomunicatii, dar si televiziunea BBC Entertainment.

Totodata, RCS&RDS a scos, in aceeasi zi, posturile TLC, Discovery Science si ID Investigation Discovery (toate aflate in portofoliul companiei Discovery), care se regaseau intr-un pachet suplimentar in retelele de cablu ale companiei de telecomunicatii, pentru care abonatii plateau in plus o suma de 7 lei fata de abonamentul la pachetul de baza.

Pe de alta parte, RCS&RDS a transmis, tot pe 29 noiembrie, intr-un e-mail adresat abonatilor sai, ca televiziunile „Digi Animal World si BBC Entertainment vor inlocui Animal Planet si Discovery Channel, care ies din grila la 1 decembrie”. Insa scoaterea canalelor Discovery din retelele de cablu ale RCS&RDS s-a produs in cateva ore, pe parcursul serii de 29 noiembrie, inainte cu o zi ca acordul de retransmisie intre Discovery si RCS sa expire (acordul expira pe 30 noiembrie).