- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Aproape 8 milioane de români joacă jocuri video – studiu

03 Nov, 18:15 • Redactia DailyBusiness
7.9 milioane de români joacă jocuri video pe smarphone-uri, PC-uri, console sau tablete. RGDA (Asociatia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România) lansează cel mai detaliat studiu public realizat vreodată despre relația românilor cu jocurile video. Studiul a fost prezentat în cadrul Dev.Play 2020, conferința dedicată dezvoltatorilor de jocuri video din România și din regiune, care se desfășoară online pe 3 și 4 noiembrie.
Aproape 8 milioane de români joacă jocuri video - studiu


Studiul „Utilizatorii de jocuri video din România”

 dezvăluie, printre multe altele, care sunt cele mai populare platforme pe care românii se joacă, cât plătesc în medie pentru fiecare paltformă, de unde își achiziționează jocurile, unde și de ce se joacă. „Jocurile video nu mai sunt de mult timp un fenomen marginal, dovadă stau și cifrele globale care arată că industria jocurilor video a depășit ca valoare pe cele ale muzicii și filmului la un loc.

Popularitatea jocurilor este foarte mare și în România, dar nu existau cifre concrete despre relația românilor cu acestea. RGDA vine, în premieră, cu date semnificative care arătă cât de mulți români dedică timp acestui mediu. Este un prim studiu care, cu siguranță, în anii care vor urma va putea fi îmbunătățit cu și mai multe detalii statistice relevante”, a precizat Cătălin Butnariu, președinte RGDA. 

Din cei aproape 8 milioane de români cu vârste între 15 și 64 de ani, 52% sunt bărbați și 48% sunt femei. 39% dintre jucătorii adulți au studii superioare (facultate sau studii postuniversitare) iar 48% dintre aceștia sunt căsătoriți sau în uniune consensuală. Un utilizator se joacă în medie pe 2-3 dispozitive. Cele mai populare platforme pe care românii se joacă sunt telefonul mobil (64%), PC/laptop (60%), urmate de tablete (20%) și console (15,5%). Urmează jocurile online, jucate de 14,3% dintre jucători și jocurile din social media, jucate de 6,7% dintre aceștia. Deși jocurile pe mobil sunt cele mai populare, acestea sunt preferate de doar 23%, românii preferând să se joace pe calculator sau laptop (42%) sau pe consolă (29%).

Cât despre achiziția de jocuri video, 45% dintre respondenți au spus că plătesc pentru ele în timp ce 55% preferă să le descarce de pe torenți. Cei care cumpără jocuri video o fac în special din magazinele online precum Steam, Epic Store (63%), le cumpără noi din magazine (53%) sau second hand (27%). Dintre cei care se joacă pe consolă, 48% utilizează Playstation 4, 18% Xbox One, 10% Playstation 3 și 9% Nintendo Switch, topul preferințelor rămânând similar.  68% din jucătorii de console plătesc lunar 46 de Lei. Printre jucătorii de jocuri mobile, cel mai des întâlnit sistem de operare este Android (78%), menționat la o distanță considerabilă de iOS (15%). Suma cheltuită într-o lună pentru jocurile pentru telefoanele mobile este de aproximativ 9 lei. Pentru românii care se joacă pe PC sau laptop, Windows este sistemul de operare cel mai des utilizat (93%). Suma pe care o cheltuie într-o lună aceștia pentru jocurile pe PC este de aproximativ 24 de lei. 

Studiul relevă și motivațiile și preferințele legate de gaming ale românilor. 7 din 10 jucători au ca motiv principal pentru a se juca dorința de a se relaxa după o zi grea, în timp ce pentru 5 din 10 jocurile sunt un hobby. 40% se joacă pentru a scăpa de plictiseală, în timp ce 30% o fac pentru a învăța ceva nou. Aproape toți respondenții au ca loc preferat pentru a se juca intimitatea propriei case, 21% menționând că se joacă și la prieteni acasă, iar 15% în transportul în comun.

Jocurile multiplayer sunt preferate de către 53% dintre respondenți, urmate de cele single player (47%). În ceea ce privește tipul jocurilor, în topul preferințelor se află jocurile de aventură 54%, jocurile de strategie 51% sau jocurile de tip first person shooter (FPS) 47%. 

În urma studiului au reieșit 6 tipologii de jucători: jucătorul ambițios, jucătorul multitasking, jucătorul răbdător, jucătorul rațional, cel relaxat și jucătorul grăbit.

Profilele fiecărui jucător și multe alte detalii despre studiu, prezentate într-un mod interactive, se pot găsi pe http://rgda.ro/romanian-video-games-consumer-study-2020/ Studiul, realizat de către iZi Data la comanda RGDA a targetat 1005 chestionare CAWI, bărbați și femei, cu vârsta între 15 și 64 ani care se joacă pe cel puțin una dintre platformele PC/laptop, consolă, mobil/tabletă. Studiu incidență: 1020 chestionare CAWI, reprezentativ național, bărbați și femei cu vârsta între 15 și 64 ani, utilizatori de internet.