- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Google aniverseaza 216 ani de la primul zbor cu parasuta

22 Oct, 06:55 • Redactia DailyBusiness
Google sarbatoreste marti, printr-un doodle,  216 ani de la primul salt cu parasuta realizat de Andre Jacques Garnerin. Printr-un joc interactiv, utilizatorii pot experimenta un salt cu parasuta pe care o pot dirija cu ajutorul sagetilor de navigare “stanga” si “dreapta”.
Google aniverseaza 216 ani de la primul zbor cu parasuta

Andre-Jacques Garnerin a realizat cu succes primul salt cu o parasuta construita din matase, in Parcul Monceau din Paris la 22 octombrie 1797. In anul urmator, impreuna cu fratele sau, Jean Garnerin (1766-1849), a realizat o parasuta cu nacela, prevazuta cu un orificiu central in velura, dandu-i, astfel, o stabilitate asemanatoare cu cea realizata astazi, la parasutele moderne.

Garnerin si-a brevetat inventia in 1802, astazi acest document fiind pastrat la Muzeul Institutului National Francez al proprietatii Industriale.  

Si-a continuat activitatea de aeronaut si parasutist pana la 18 august 1823 cand, la o aterizare gresita, s-a accidentat mortal. Sotia sa Jeanne Garnerin, nascuta Labrose, care l-a insotit in multe din calatoriile sale cu balonul, a fost prima femeie care, la 10 noiembrie 1798, a sarit cu parasuta dintr-un balon. Primul aeronaut care si-a salvat viata folosind o parasuta a fost polonezul Kuparenko, care a sarit din nacela unui balon avariat.