- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Internet Explorer a implinit 15 ani. Versiunea 9.0 aduce insa o veste proasta – nu va rula pe Windows XP (GALERIE FOTO)

20 Aug, 15:43 • Redactia DailyBusiness
Microsoft Internet Explorer a implinit 15 ani saptamana aceasta, de-a lungul anilor browserul evoluand de la o aplicatie de doar 1 MB, care nu oferea decat posibilitatea de navigare online, la un produs ce permite utilizatorilor sa foloseasca intreaga capacitate a Web-ului. Cea mai noua versiune, IE 9.0, va veni insa cu o surpriza neplacuta pentru multi - nu va putea fi integrat in sistemul de operare Windows XP.
Internet Explorer a implinit 15 ani. Versiunea 9.0 aduce insa o veste proasta - nu va rula pe Windows XP (GALERIE FOTO)

Dupa ce a depasit usor concurentii din anii ’90, dintre acestia Netscape fiind cel mai cunoscut, Internet Explorer a reusit sa se mentina si in prezent lider de piata la nivel global, desi competitia este mult mai acerba – Firefox, Google Chrome sau Safari, toate incearca sa „muste” din cota de piata a browser-ului creat de Microsoft.

In iulie, Internet Explorer avea o cota de piata globala de circa 60%.

Internet Explorer a descins dintr-un Web browser numit Mosaic. Codul sursa al Mosaic a fost cumparat de Microsoft in 1995 de la firma Spyglass, ulterior creandu-se IE 1.0. Acesta a fost integrat in sistemul de operare Windows 95, in luna iulie a acelui an.

In toamna lui 2010 Microsoft va lansa varianta beta a celui mai nou browser – Internet Explorer 9.0. Pentru multi insa aceasta lansare nu aduce doar vesti bune. La finalul anului, Microsoft va inceta sa ofere suport pentru Windows XP, update-urile de securitate pentru acest sistem de operare fiind intrerupte. Ce inseamna acest lucru? Faptul ca, in scurt timp, Windows XP va deveni tinta usoara pentru atacuri informatice. In luna iulie, Windows XP avea o cota de piata globala de peste 61%, conform companiei de cercetare NetMarketShare.com.

De asemenea, spre deosebire de celelalte browsere ale Microsoft, Windows XP nu va suporta IE 9.0.

Vezi cum au aratat browserele create de Microsoft de-a lungul timpului.