- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Birourile goale din nordul Capitalei se inmultesc: 8.000 de metri patrati neocupati in plus, anul acesta

07 Oct, 00:01 • cristina.mihai
Zona de birouri din nordul Capitalei se confrunta in prezent cu o rata de neocupare si mai mare decat la inceputul anului, chiar daca in general piata bucuresteana a resimtit o crestere a activitatii de inchirieri. Cresterea numarul de spatii goale din nord este determinata in special de relocarile unor companii, care chiar daca au ales aceeasi zona, au mizat pe suprafete mai mici, dar si de inaugurarea unor noi cladiri de birouri in zona.
Birourile goale din nordul Capitalei se inmultesc: 8.000 de metri patrati neocupati in plus, anul acesta

De altfel, zona de nord (Pipera si DN1-n.r.) are cea mai mare rata de neocupare a spatiilor de birouri din Capitala. Daca la inceputul anului 36% din spatiile din aceasta zona erau goale, acum ponderea a depasit 37%, spune Simona Manea, directorul departamentului de office al agentiei RealTime. Desi procentual diferenta nu este foarte mare, avand in vedere ca in aceasta zona exista cel mai mare stoc de spatii de birouri din Capitala, 740.000 mp, cresterea de un punct procentual este echivalentul a peste 8.000 mp.

Negocierile sau contractele noi semnate pentru cladiri de birouri in aceasta zona raman cazuri izolate si nu au inca un impact pozitiv la nivelul intregii zone. Totusi, exista si segmente ale pietei de birouri din Nord care au atras chiriasi in acest an. Astfel, gradul de ocupare in zona Pipera City (parte din interiorul orasului) a crescut cu cateva procente, pana la 83-84%, spune Sinziana Zainea, consultant senior in departamentul de Office Leasing and Occupiers Services al Jones Lang LaSalle. Zainea estimeaza stocul de birouri din aceasta sub-zona la 220.000 mp.

In ceea ce priveste zona din Pipera Nord, cea amplasata in afara orasului, intre Soseaua Pipera, soseaua Bucuresti Nord si calea ferata, analistii Jones Lang LaSalle estimeaza ca 32-34% din suprafata este libera.

„Daca ne referim strict la zona Pipera Nord, stocul total de spatii de birouri functional este de aproximativ 210.000 mp. Pana la sfarsitul anului o sa creasca cu inca 38.000 mp daca se finalizeaza si Swan Office Building”, spune Florin Sorea, directorul departamentului de birouri al Cushman&Wakefield Romania, care adauga ca pentru anul viitor nu sunt alte proiecte in lucru care sa fie livrate.

„In ultimile 12 luni chiriile (in Pipera Nord – n.r.) au scazut. Gradul de neocupare a crescut datorita finalizarii cladirilor Global City si Cubic Center”, spune Sorea.

Zona de Nord sufera, paradoxal, ca urmare a stocului prea mare de birouri

In acest moment, stocul total de spatii pe zona de Nord (care pe langa Pipera, include si DN1) este de aproximativ 740.000 mp in 46 de cladiri de birouri calificate, ce se incadreaza in clasa A sau B de birouri, potrivit companiei de consultanta imobiliara RealTime.

Concentrarea de spatii de birouri in Nord a fost determinata de faptul ca aceasta zona a permis dezvoltarea de parcuri de afaceri de mari dimensiuni, ajungand pana la 60.000mp inchiriabili per locatie, datorita suprafetelor mari de teren disponibile in anii anteriori.

Ca numar de cladiri de birouri, centrul Bucurestiului are cea mai mare concentrare de proiecte de birouri.

Golirea cladirilor i-a determinat pe proprietarii de birouri din nord sa aplice noi corectii nivelului de chirie. In prezent, chiria medie pe zona de nord este 12,6 euro/mp/luna. fata de 13,6 euro/mp/luna cat era la sfarsitul anului 2009 si inceputul lui 2010, spun oficialii RealTime.

In prezent, cererea de birouri din zona de Nord este dinamizata de companiile deja prezente in aceasta zona, dar care trebuie sa reinnoiasca contractele de inchiriere.

„Cererea este data in principal de marile companii ce au semnat contractele de inchiriere in perioada 2003-2005, dat fiind faptul ca perioada de inchiriere a expirat sau se apropie de scadenta”, spune Simona Manea.

Companiile prezente in zona de nord sunt firme de IT sau operatori telecom, care isi localizeaza aici back-office-urile sau call center-ele.

Sanziana Zainea spune ca in Pipera City cererea de inchirieri este mai ridicata datorita metroului si accesului mai usor, in timp ce in cazul spatiilor din afara orasului procesul de inchiriere este mult mai anevoios.