Real Estate

Casa memoriala Ion Mihalache va fi vanduta de Artmark, dupa ce Ministerul Culturii a refuzat-o

28 Apr, 14:11 • Redactia DailyBusiness
Artmark Historical Estate aduce la cunostinta publica faptul ca Ministerul Culturii a refuzat sa-si exercite dreptul de preemtiune in cazul monumentului Casa memoriala Ion Mihalache din Arges (foto), clasat in grupa B a Patrimoniului National. Oferta refuzata a avut valoarea de 50.000 euro.
Casa memoriala Ion Mihalache va fi vanduta de Artmark, dupa ce Ministerul Culturii a refuzat-o

Casa Memoriala Ion Mihalache reprezinta astazi un ultim artefact de rememorare al marelui om politic. Ion Mihalache pune bazele Partidului Taranesc (decembrie 1918), al carui presedinte a fost pana in 1926. Colaborarea si fuziunea cu Partidul National Roman condus de Iuliu Maniu avea sa propulseze noua structura politica (Partidul National Taranesc) la conducerea Regatului. Dupa venirea la putere a comunistilor, Mihalache este arestat in lotul Maniu si este condamnat la inchisoare pe viata.

Alegerea acestei resedinte de catre Ion Mihalache nu este intamplatoare. Aflata la doar 20 de km la nord de Topoloveni, locul de nastere al lui Mihalache, casa prezinta totodata si un specific fata de care politicianul resimtea afinitati puternice – traditia. Dupa 1947, proprietatea intra in posesia statului comunist. 

Divizia Artmark specializata in vanzarea de monumente istorice si de arta, Artmark Historical Estate, este o initiativa menita sa redescopere si sa prezerve valorile autentice romanesti, sa valorifice castelelor si monumentelor de arta si, totodata, sa dezvolte instrumente specifice dinamizarii industriei creative. Artmark Historical Estate isi propune sa reuneasca viitorul unor monumente uitate cu destinul unor proprietari care vor putea sa le aprecieze la adevarata valoare. 

Incepand cu momentul receptionarii refuzului Ministerului Culturii de a exercita preemtiunea statului la cumpararea monumentului istoric, Artmark Historical Estate poate legal proceda la punerea acestuia in vanzare, prin licitatie, concurs de oferte sau prin tranzactie privata.