Real Estate

Cea mai inalta cladire din Europa de Vest, inaugurata joi

05 Jul, 15:40 • Redactia DailyBusiness
Cladirea de birouri si apartamente de lux Shard, cel mai inalt zgarie-nori din Europa de Vest, va fi inaugurata joi seara la Londra, insa cladirea va fi greu de exploatat economic in contextul declinului din ultimii ani pe piata birourilor din Londra, comenteaza presa internationala.
Cea mai inalta cladire din Europa de Vest, inaugurata joi

Cu o inaltime de 310 metri si 72 de etaje, Shard, gandita de arhitectul italian Renzo Piano, va gazdui spatii de birouri la etajele 4-28, un hotel de lux la urmatoarele 18, si 10 apartamente duplex la nivelurile superioare.

Cladirea are 44 de lifturi, 11.000 de panouri din sticla si o piscina la etajul 52.

Costurile pentru construirea turnului sunt estimate la aproximativ 560 milioane de euro.

Cladirea este detinuta in proportie de 65% de statul Qatar, avand in vedere ca Sellar Property Group, dezvoltatorul proiectului, a obtinut finantarea necesara de la Banca centrala din Qatar, in contextul crizei financiare din 2008-2009.
 
“Shard este noul reper al Londrei si un semn al revenirii pietei locale”, a declarat guvernatorul bancii centrale a Qatarului, Abdullah Saoud al-Thani, citat de The Guardian.

In contrast cu spusele acestuia vin analizele specialistilor imobiliari, care arata ca volumul de spatii de birouri, noi sau renovate, inchiriate anul trecut in Londra a atins minimul ultimilor 10 ani.

Sellar Property si banca centrala din Qatar anticipau chirii de circa aproximativ 870 de euro pe metru patrat, insa in prezent chiria medie din cartierul financiar City of London, in a carui vecinatate se afla Shard, este de doar 680 euro pe metru patrat.

Proprietarii cladirii nu vor fi interesati sa pastreze un nivel al chiriei redus la 50%, desi vor fi nevoiti sa faca acest lucru, spune analistul Alan Carter, citat de Bloomberg.

Colosul va creste piata de spatii de birouri disponibile pe piata londoneza cu 15%, la 4,6 milioane metri patrati.

Apartamentele duplex sunt evaluate la 37-62 milioane de euro fiecare, iar singura „abatere” de la exclusivitate pentru publicul larg este galeria de observare de la ultimele patru etaje, deschisa vizitatorilor dispusi sa plateasca tichetul de 31 de euro.

Totodata, criticii proiectului spun ca Shard nu este compatibila urbanistic cu imprejurimile imediate sau cu profilul Londrei.

Evenimentul de joi marcheaza doar finalizarea exteriorului cladirii, terminarea lucrarilor ramase la interior fiind asteptata in 2013.

Chiriasii vor incepe sa ocupe spatiile de birouri si de locuit incepand de anul viitor.

Proiectul a fost dezvoltat timp de 12 ani de Irvine Sellar si finalizat datorita finantarii obtinute in 2009 de la banca centrala din Qatar, care a facilitat astfel inceperea lucrarilor de constructie.