Real Estate

Chiriile apartamentelor de 2 camere din Bucuresti, la un minim istoric

10 Apr, 10:39 • Redactia DailyBusiness
Piata inchirierilor din Bucuresti a inregistrat in luna martie un minim istoric pe segmentul apartamentelor de doua camere. Cu o medie de 315 euro/luna, s-a inregistrat cel mai scazut nivel din 2007 pana in prezent, potrivit raportului Anunturiparticulari.ro.
Chiriile apartamentelor de 2 camere din Bucuresti, la un minim istoric

Se poate vorbi despre o dinamica ridicata pe piata inchirierilor la inceput de primavara, cu oscilatii intre -5% si +2% pe toate segmentele, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, arata raportul.

Pe langa minimul istoric pentru apartamentele de doua camere, s-au consemnat stagnari la chiria garsonierelor, dar si cresteri pe segmentul apartamentelor de trei si patru camere.

Martie pare sa fi fost un interval calm pentru piata garsonierelor, care da semne de stabilizare de la o luna la alta. De la inceputul anului pana in prezent, s-au inregistrat doar usoare nuante de crestere sau de scadere, chiria medie de strigare fiind in jurul valorii de 230 euro. De altfel, si diferenta pe un interval de 12 luni este infima, de doar –2 euro, echivalentul a aproximativ 1%.

Puse sub presiunea unui numar mare de oferte nou aparute pe piata in martie, chiriile la apartamentele de doua camere au scazut la o medie de 315 euro/luna, atingand astfel un nou prag minim. Un nivel similar s-a mai inregistrat in luna august 2011, perioada concediilor fiind atunci o explicatie pentru aceasta scadere. Comparativ cu luna martie a anului trecut, vorbim de o scadere de 5%.

Pe segmentul inchirierilor de 3 si 4 camere, s-a inregistrat un nivel crescut cu 2% in comparatie cu martie 2011.

Pentru apartamentele de 3 camere, chiria medie solicitata de proprietari in luna proaspat incheiata a fost de 466 euro, cu 10 euro mai mult decat in urma cu un an, dar la aproximativ acelasi nivel cu inceputul anului 2012, cand chiria medie se invartea in jurul valorii de 469 euro.

Si segmentul apartamentelor de 4 camere a inregistrat cresteri. Cu un nivel mediu al chiriei la strigare de 724 euro/luna, variatia fata de martie 2011 este de +2%, dar si de +10% fata de pretentiile emise de proprietari in urma cu doar o luna.

Raportul Anunturiparticulari.ro a inregistrat 2.178 noi oferte in luna recent incheiata.

Oferta la apartamentele de doua camere, primele in acest clasament, a trecut de pragul de 850 unitati, ajungand la 874 apartamente scoase la inchiriat de proprietari. Acestea sunt urmate in clasament de garsoniere, 791 de noi astfel de unitati aparand pe piata in martie, cu aproape 200 mai multe decat cu doar o luna in urma.

Cresteri in ceea ce priveste oferta s-au inregistrat si pe segmentul apartamentelor de 3 camere, cu 38% mai multe unitati fiind scoase pe piata fata de luna februarie a acestui an, ajungand la un stoc de 418 apartamente. Clasamentul este completat de apartamentele de 4 camere, care se apropie de pragul de 100 unitati, 95 de noi oferte aparand pe piata in martie, in crestere cu 50% fata de luna anterioara.

Piata incepe sa se maturizeze

Chiar daca piata inchirierilor inca inregistreaza fluctuatii pozitive sau negative, se poate spune ca ne aflam in fata unei maturizari a acestei piete, fiind departe de caderile bruste din perioada de varf a crizei.

Desi noi praguri minime sunt posibile, analistii Anunturiparticulari.ro nu se mai asteapta la schimbari substantiale nici in perioada urmatoare, in lipsa interventiei unor factori economico-finaniari puternici.