Real Estate

Cum a evoluat oferta de Prima Casa: Ce poti cumpara azi cu 60.000 euro

28 Jan, 11:14 • Redactia DailyBusiness
La inceputul perioadei de recesiune, suma de 60.000 de euro putea fi considerata drept una modesta pentru achizitia unei locuinte, cel putin in marile orase. In Capitala, spre exemplu, cei care dispuneau de un asemenea buget isi puteau permite, in iunie 2009, doar un apartament cu doua camere, intr-un bloc vechi din „cartiere". Astazi insa, optiunile sunt semnificativ mai numeroase.
Cum a evoluat oferta de Prima Casa: Ce poti cumpara azi cu 60.000 euro

Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro, in aceasta suma se incadreaza apartamente vechi si noi cu pana la patru camere in interiorul marilor orase, precum si vile nou-construite la periferia acestora. Paleta de oportunitati este completata de oferte de case de vacanta in zone cu potential turistic ale tarii. 

[b]Bucuresti: apartament vechi central sau nou la periferie, vila afara din oras[/b]

In cartierul Colentina, un apartament cu patru camere, finalizat in anul 1979, are un pret cerut de 60.000 de euro. Locuinta are o suprafata de 90 de metri patrati utili si se afla situata la etajul al noualea dintr-un bloc cu 11 nivele, reabilitat termic. 

Facand rabat de anul de constructie, in bugetul propus exista oportunitati chiar si in centrul Capitalei. Un astfel de exemplu este reprezentat de un apartament cu patru camere din zona Sala Palatului, construit in anul 1938. Locuinta se afla situata la etajul cinci din sapte si are o suprafata utila de 116 metri patrati.

Cu 60.000 de euro poate fi achizitionat insa si un apartament nou, cu doua camere, in zona Calea Calarasilor-Popa Nan, in apropiere de statiile de metrou Piata Muncii si Piata Iancului. Locuinta dispune de o suprafata utila de circa 50 de metri patrati si este amplasata la etajul al treilea al unui bloc de 10 unitati locative, finalizat anul trecut. In pretul de achizitie sunt incluse toate finisajele, precum si centrala termica. 

Undeva mai la periferia Capitalei, in bugetul de 60.000 de euro se incadreaza si un apartament nou cu trei camere. In zona Bucurestii Noi, spre exemplu, o locuinta de 70 de metri patrati utili, construita in anul 2012, poate fi achizitionata cu 59.000 de euro.

Oferte interesante pot fi gasite si pe segmentul case-vile din zona Bucuresti-Ilfov. In Domnesti, spre exemplu, o vila tip duplex, finalizata in 2013, are un pret cerut de 60.000 de euro. Locuinta dispune de o suprafata utila de 130 de metri patrati, are patru camere si un teren de 300 de metri patrati. Cu aceeasi suma poate fi achizitionata o casa cu trei camere, construita inainte de 1990, in zona Buftea-Crevedia. Unitatea locativa are o suprafata utila de 100 de metri patrati si dispune de un teren de 800 de metri patrati.

[b]Apartamente si vile noi in zona marilor orase[/b]

Pe langa apartamente vechi cu pana la patru camere, in marile orase ale tarii sunt disponibile spre achizitie, in bugetul mentionat, atat apartamente, cat si vile nou-construite.

Spre exemplu, in [b]Brasov[/b], zona Tractorul, o locuinta tricamerala, cu o suprafata utila de 80 de metri patrati, este scoasa la vanzare pe Imobiliare.ro pentru 59.500 de euro. 

In orasul de la poalele Tampei, cu un buget de 60.000 de euro poate fi achizitionat un apartament vechi cu pana la patru camere. Acesta este cazul unei locuinte din zona Noua: aceasta are o suprafata utila de 90 de metri patrati si este situata la etajul unu al unui bloc pe patru nivele.

In zona Stupini, o casa cu patru camere, construita in 2014, poate fi achizitionata cu 59.000 de euro. Aceasta este structurata pe doua etaje, are o suprafata utila de 110 metri patrati si teren de 200 de metri patrati.

Pentru clujeni, cele mai atractive oferte prin prisma pretului raman cele din Floresti, localitate situata langa Cluj-Napoca, unde o vila finalizata anul trecut are un pret cerut de 60.000 de euro. Locuinta este compartimentata in patru camere, dispune de o suprafata utila de 110 metri patrati, iar terenul aferent are 180 de metri patrati. 

In acelasi timp, in cartierul Manastur (strada Mehedinti), un apartament vechi, cu patru camere, este scos la vanzare pentru 60.000 de euro. Acesta este situat la etajul sapte din zece si dispune de o suprafata utila de 70 de metri patrati.

In cartierul Iris, un apartament nou, tot cu patru camere, are un pret cerut de 59.000 de euro. Acesta este situat la parterul unui bloc pe cinci nivele finalizat in anul 2009 si ocupa 83 de metri patrati utili.

In zona Soarelui din [b]Timisoara[/b], un apartament cu patru camere, de 90 de metri patrati utili, are un pret cerut de 60.000 de euro. Acesta este situat la etajul trei din patru al unui bloc finalizat inainte de 1990.

Cu aceeasi suma poate fi achizitionata, tot in sudul orasului, in zona Steaua, un apartament nou, intr-un bloc finalizat in 2008. Locuinta are 78 de metri patrati utili si se afla situata la etajul trei din patru.

In zona Plopi, o casa cu patru camere, structurata pe parter si mansarda, este scoasa la vanzare pentru 60.000 de euro. Locuinta a fost construita in anul 1999, are o suprafata utila de 150 de metri patrati si 486 de metri patrati de teren. 

[b]Constantenii[/b] pot alege un apartament vechi, cu patru camere, din zona Tomis Nord, listat la un pret de 59.500 de euro. Locuinta este situata la etajul opt din zece si are 82 de metri patrati utili.

In zona I.C. Bratianu, un apartament nou cu trei camere, finalizat anul trecut, poate fi achizitionat cu 60.000 de euro. Acesta este situat la etajul patru din cinci si dispune de o suprafata utila de 70 de metri patrati.

In zona Viile Noi, o casa cu cinci camere, ridicata inainte de 1990, are un pret cerut de 59.000 de euro. Locuinta are o suprafata utila de 84 de metri patrati si teren de 211  metri patrati. 

In zona Frumoasa din [b]Ias[/b], un apartament vechi de patru camere are un pret cerut de 60.000 de euro. Acesta este situat la parterul unui bloc cu patru etaje, are o suprafata utila de 90 de metri patrati si dispune de boxa de depozitare si trei locuri de parcare in proprietate.

Cu aceeasi suma poate fi achizitionat, in zona Pacurari, un apartament nou-construit, de 120 de metri patrati utili. Compartimentata in patru camere, unitatea locativa este situata la etajul trei din trei al unui imobil finalizat anul trecut.

In zona Nicolina-Valea Adanca, o vila cu trei camere, finalizata anul trecut, are un pret cerut de 59.900 de euro. Locuinta dispune de o suprafata utila de 80 de metri patrati si teren de 450 de metri patrati.

[b]Case de vacanta[/b]

Paleta de oportunitati in bugetul de 60.000 de euro este completata de oferte de case de vacanta in zone cu potential turistic ale tarii. 

In [b]Alba Iulia[/b], zona Exterior-Vest, este scoasa la vanzare o casa de vacanta in stil rustic. Aceasta dispune de o suprafata de 150 de metri patrati utili, este compusa din trei camere si se vinde complet mobilata si utilata. Terenul de 750 de metri patrati este amenajat cu gradina si o mica piscina. 

La malul marii, in [b]Mangalia[/b], o vila noua (constructie 2013) are un pret cerut de 59.000 de euro. Locuinta este compartimentata in trei camere, are o suprafata utila de 130 de metri patrati si dispune de un teren de 380 de metri patrati.

In [b]Comarnic[/b], judetul Prahova, o casa cu patru camere, ridicata in anul 2007, poate fi achizitionata cu 60.000 de euro. Locuinta este structurata pe parter si mansarda, are o suprafata utila de 126 de metri patrati, iar terenul aferent se intinde pe 1.350 de metri patrati.